Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Sarkanajā jūrā turpina apšaudīt konteinerkuģus

© Pixabay

Jemenas hutiešu nemiernieki ceturtdien izšāvuši divas ballistiskās raķetes pret konteinerkuģi Sarkanajā jūrā, paziņojusi ASV Aizsardzības ministrijas amatpersona.

Uzbrukums notika uz rietumiem no Jemenas ostas pilsētas Hudeidas, kas jau ilgu laiku atrodas nemiernieku kontrolē, paziņoja Lielbritānijas Jūras tirdzniecības operāciju grupa, kas pārrauga Tuvo Austrumu ūdensceļus. Tā norādīja, ka apkalpe un kuģis atrodas drošībā un sprādziens noticis tālu no kuģa labā borta.

ASV amatpersona atklāja, ka uzbrukums bija vērsts pret konteinerkuģi "Koi", kas reģistrēts Libērijā.

Privātais drošības uzņēmums "Ambrey" ziņoja, ka pret kuģi tika izšauta raķete uz dienvidrietumiem no Adenas, netālu no Bābelmandeba šauruma starp Sarkano jūru un Adenas līci.

Jemenas nemiernieki Sarkanajā jūrā un Bābelmandeba šaurumā pēdējo mēnešu laikā veikuši vairākus triecienus ar raķetēm un droniem tirdzniecības kuģiem. Nemiernieki skaidro, ka uzbrūk kuģiem, kas dodas uz Izraēlu, un pieprasa, lai Izraēla izbeidz karu Gazas joslā.

Hutieši 26.janvārī ar raķeti trāpīja tirdzniecības kuģim, izraisot ugunsgrēku, kas dega vairākas stundas.

Amerikāņu reaktīvie iznīcinātāji trešdien likvidēja desmit hutiešu bezpilota lidaparātus, kas bija sagatavoti palaišanai, kā arī zemes kontroles staciju, ko izmantoja nemiernieki, paziņoja ASV bruņotie spēki. ASV arī pārtvēra ballistisko raķeti un citus bezpilota lidaparātus, kas jau atradās gaisā.

Hutiešu uzbrukumu dēļ daudzas lielās kuģniecības atteikušās no kuģošanas Sarkanajā jūrā un savus kuģus novirzījušas uz citiem maršrutiem.

Decembrī Sarkanajā jūrā un Adenas līcī centienos aizsargāt tirdzniecības kuģus ASV vadībā tika uzsākta starptautiska militāra misija.