Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Eksperti ierosina paaugstināt tropisko vētru skalu

© Pixabay

Mūsu planētu pēdējā desmitgadē ir piemeklējušas dažas īpaši spēcīgas tropiskās vētras un tā kā paredzamas vēl citas, klimata pētnieki ierosina paaugstināt spēcīgo viesuļvētru skalu līdz sestajai kategorijai.

Pētījumi liecina, ka spēcīgās tropiskās vētras kļūst arvien spēcīgākas klimata pārmaiņu dēļ. Tātad tradicionālā piecu kategoriju Safira-Simpsona skala, kas izstrādāta pirms vairāk nekā 50 gadiem, var neuzrādīt vismuskuļotāko vētru patieso spēku, liecina ieraksts zinātnisko pētīju datubāzē „Proceedings of the National Academy of Sciences.”

Klimata pētnieki ierosina sesto kategoriju vētrām ar vēju, kas pārsniedz 309 kilometrus stundā (km/h). Pašlaik vētras ar vēja ātrumu 252 km/h vai lielāku ir 5. kategorija.

Tomēr vairāki eksperti ziņu aģentūrai „The Associated Press” sacīja, ka viņi neuzskata par nepieciešamību ieviest jaunu kategoriju. Sakot, ka tas var pat dot nepareizu signālu sabiedrībai, jo skala ir balstīta uz vēja ātrumu, savukārt visnāvējošākā viesuļvētru īpašība ir ūdens.

Kopš 2013. gada piecām vētrām (visas Klusā okeāna reģionā) vēja ātrums ir bijis 309 km/h vai lielāks, kas tās būtu ierindojis jaunajā kategorijā. Planētai sasilstot, apstākļi šādām vētrām kļūst arvien piemērotāki.

Nav tā, ka klimata pārmaiņu dēļ ir vairāk vētru. Bet spēcīgākās no tām kļūst intensīvākas. Lielo viesuļvētru īpatsvars starp visām vētrām palielinās, un tas ir saistīts ar siltākiem okeāniem, sacīja Maiami Universitātes viesuļvētru pētnieks Braiens Maknoldijs, kurš nepiedalījās šajā pētījumā.