Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

100 000 cilvēku izgājuši Minhenes ielās, lai protestētu pret rasismu un antisemītismu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Minhenē svētdienas vakarā demonstrācijā pret rasismu un antisemītismu piedalījās 75 000 līdz 100 000 cilvēku, paziņojusi Vācijas policija.

Demonstrācijas organizētāji savukārt apgalvo, ka piedalījušies 300 000 cilvēku.

Demonstrācija noritēja mierīgi. Dalībniekiem līdzi bija dažādi apgaismes objekti un lāpas, kas koši izgaismoja laukumu, kurā norisinājās demonstrācija.

Protesta akciju ierosināja klimata aktīvistu grupa "Piektdienas nākotnei", bet to atbalstīja plaša pilsoniskās sabiedrības alianse. Aicinājumā uz demonstrāciju bija teikts: "Mēs nepieļausim, ka cilvēki mūsu valstī tiek atstumti un vajāti. Mēs aizstāvamies pret labējo ekstrēmismu un pret pretīgām deportācijas fantāzijām. Klusējošais vairākums vairs nav kluss!"

Cilvēki jau vairākas nedēļas visā Vācijā rīko demonstrācijas pret labējo ekstrēmismu un rasismu. Arī nedēļas nogalē šādas demonstrācijas notika daudzās pilsētās un mazpilsētās.

Protestu vilni izraisīja ziņas, ka labējās eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) pārstāvji 25.novembrī esot piedalījušies slepenā sanāksmē ar labējiem ekstrēmistiem, kurā plānota to miljonu imigrantu piespiedu izraidīšana, kas nav pietiekami integrējušies vācu sabiedrībā.

Atmosfēru, kuru jau iepriekš raksturoja tradicionālo partiju satraukums par pieaugošo AfD popularitāti, nokaitēja pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Correctiv" 10.janvārī publicētais ziņojums par Potsdamā notikušo sanāksmi.