Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Navaļnija māte vēršas tiesā ar sūdzību par izmeklētāju neizdarību

© Pixabay.com

Salehardas tiesa noraidījusi Alekseja Navaļnija mātes sūdzību par izmeklētāju neizdarību, kuri tikai ceturtajā dienā pēc viņa nāves nodeva Ludmilai Navaļnijai dēla līķi un neiesniedza viņai materiālus, lai pārbaudītu viņa nāves cēloņus, kā arī neuzsāka krimināllietu par viņa slepkavību politiskā naida dēļ, raksta BBC.

Ludmila Navaļnaja 20. februārī pēc likumā noteiktajām trīs dienām iesniedza apelāciju Salehardas tiesā Alekseja Navaļnija nāves apstākļu procesuālās pārbaudes veikšanai īpašā režīma soda kolonijā IK-3 “Polārais vilks”.

Pārbaude tika veikta, pamatojoties uz Izmeklēšanas komitejas reģionālās nodaļas 16. februārī reģistrēto protokolu par nozieguma pazīmēm. Trīs dienas vēlāk izmeklēšanai bija vai nu jāierosina krimināllieta, vai jāatsakās to ierosināt. Lai šo termiņu pagarinātu, izmeklēšanā jānorāda konkrēti iemesli un apstākļi.

Taču Izmeklēšanas komitejas nodaļa un izmeklētājs Aleksandrs Varapajevs nepieņēma nevienu no iespējamiem lēmumiem un nesniedza Ludmilai Navaļnijai un viņas advokātiem ne pārbaudes materiālus, ne datus par pārbaudes pagarināšanas pamatojumu, kā arī neatdeva mātei viņas dēla līķi apbedīšanai.

Aizstāvība pieprasīja nekavējoties atdot Alekseja Navaļnija līķi, kā arī iepazīties ar pārbaudes materiāliem un nodrošināt visu dokumentu, tostarp videoierakstu, kopijas. Bet izmeklētājs Varapajevs, kurš veica pārbaudi, Ludmilai Navaļnajai neiesniedza pat viņas intervijas protokola kopiju, kuru viņš veica 17. februārī, kad viņa ieradās Salehardā. Viņa arī nedrīkstēja fotografēt protokolu.

Turklāt aizstāvība uzstāja uz krimināllietas ierosināšanu par slepkavību, pamatojoties uz diviem nozieguma elementiem - "slepkavība politiska naida vai naidīguma dēļ" un "uzbrukums valstsvīra vai sabiedriska darbinieka dzīvībai", kas paredz brīvības atņemšanu uz laiku no 12 gadiem līdz mūža beigām.

Pēc Ludmilas Navaļnajas advokātu domām, izmeklēšanai nebija pamata izmeklēšanu pagarināt, taču bija pamats ierosināt krimināllietu. Sūdzībā runāts par opozīcijas politiķa iespējamās slepkavības acīmredzamajiem motīviem un iespējamajiem pretdabiskajiem un neparastajiem viņa nāves apstākļiem - ņemot vērā, ka 2020. gada augustā Navaļnijs tika saindēts ar indi “Novičok”, un arī toreiz tiesībsargājošās iestādes aizkavēja izmeklēšanu un galu galā atteicās uzsākt kriminālprocesu.

Ludmilas Navaļnijas sūdzībā teikts, ka viņas dēls varētu būt saindējies kolonijā, un, tā kā toksisko vielu iedarbības pēdas laika gaitā pazūd, krimināllietas ierosināšanas novilcināšana ļauj slēpt nozieguma pierādījumus. Aizstāvība sūdzībā uzstāja, ka krimināllieta ir jāierosina nekavējoties, negaidot tiesu medicīnas ekspertīzes slēdzienus.

Navaļnija māte sūdzējās, ka izmeklēšana bijusi nelikumīgi neaktīva, neizdodot dēla līķi un neuzsākot krimināllietu par politiskas figūras slepkavību, pamatojoties uz politisko naidu.

Sūdzībā norādīts, ka tas veicina nozieguma pēdu zudumu un neatkarīgas ekspertīzes veikšanas neiespējamību, kas kavē Alekseja Navaļnija nāves iemeslu noskaidrošanu un tiesas pieejamību.

Tiesa neapmierināja bojāgājušā politiķa mātes sūdzību.