Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Kāpēc Kremlis tomēr atļāva rīkot Navaļnija bēres?

© Pixabay.com

Atvadīšanās no Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija 1. martā kļuva par vēsturisku un ārkārtīgi svarīgu dienu miljoniem krievu. Lai arī Krievijas varas iestādes centās no tā izvairīties, taču ne tiešais aizliegums, ne šantāža nepiespieda Navaļnija ģimeni rīkot privātu un slēgtu ceremoniju, raksta "tv3.lt".

Par to, kas notika Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijā pēc A. Navaļnija nāves, avotam pastāstīja neatkarīgais Krievijas izdevums "Meduza".

Kremlis jau no paša sākuma centās nodrošināt, lai Alekseja Navaļnija nāve būtu pēc iespējas klusāka. Tomēr opozīcijas ģimenes locekļu un Navaļnija atbalstītāju plašās komunikācijas kampaņas dēļ varas iestādes nolēma, ka Maskavā ir nepieciešama publiska ceremonija, pat ja tā ir bīstama - tā izteicās viens no "Meduza" sarunu biedriem, kurš vakariņoja ar Krievijas prezidenta administrācijas politisko bloku.

Saskaņā ar valdības ideālo plānu, atvadām no galvenā Kremļa ienaidnieka bija jānotiek pēc tāda paša scenārija, kā tas notika pēc "Vagner" dibinātāja Jevgeņija Prigožina nāves 2023. gada augustā.

Prigožins, kurš 23. augustā gāja bojā noslēpumainā aviokatastrofā Tveras apgabalā, tika apglabāts Sanktpēterburgas Porohovas kapsētā - bez militārās cieņas, kas pienākas krievu "varonim", klāt bija tikai tuvākie radinieki. Žurnālisti par bēru vietu nezināja līdz pēdējam brīdim.

Krievijas propagandas izdevums "RIA Novosti", atsaucoties uz saviem avotiem, toreiz paziņoja, ka ceremonija tika slēgta "pēc radinieku lūguma". Taču, kā norāda neatkarīgā izdevuma "The Moscow Times" avoti, Prigožina bēres no sabiedrības izlēma slēpt nevis ģimene, bet gan Kremļa politiskais bloks.

“Prigožins auga, ieguva reitingus, pulcēja ap sevi cilvēkus un pārkāpa visus iespējamos noteikumus ar savu sacelšanos 2023. gadā. jūnija beigās,” apliecina viens no "Meduza" avotiem.

Kremlis uzreiz saprata, ka ar Prigožina ģimeni ir iespējams atrast kopīgu valodu, nododot viņiem daļu īpašuma (dēls Pāvels Prigožins saņēma divus sava tēva uzņēmumus), bet ar A. Navaļnija radiniekiem "vienošanās principā ir iespējama” - par to izdevumam sacīja divi valdībai tuvi avoti.

Zinot, ka kompromisu ar politiķa tuviniekiem un līdzgaitniekiem panākt neizdosies, varas iestādes nolēma savu mērķi sasniegt ar atklātu šantāžu un iebiedēšanu.

Deviņas dienas izmeklētāji atteicās nodot Navaļnija līķi viņa mātei Ludmilai, ja vien viņa nepiekrita rīkot slepenas bēres. Viņa publicēja video, kurā stāsta, ka 22. februārī, piecas dienas pēc A. Navaļnija nāves, gandrīz diennakti pavadīja Salehardas izmeklēšanas komitejā un tikties ar advokātu drīkstēja tikai pēcpusdienā.

Tajā pašā laikā politiķa līdzgaitnieki veica plašu kampaņu, pieprasot Navaļnija līķi atdot ģimenei. Šo kampaņu atbalstīja žurnālisti un slavenības, vēlāk arī interneta lietotāji Krievijā un ārpus tās.

24. februārī A. Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša ziņoja, ka varas iestādes vienojušās atdot līķi bez jebkādiem nosacījumiem.

"Nebija iespējams izdarīt spiedienu uz ģimeni, tāpēc izvēlējāmies variantu ar saprotamiem zaudējumiem Kremļa tēlam, bet ne katastrofāliem. Ja vecāka gadagājuma mātei liegtu normālu dēla apbedīšanu, tas būtu trieciens valdības tēlam pat tai lojālu cilvēku acīs,” izdevumam sacīja kāds valdībai tuvs avots.

No brīža, kad ķermenis tika nodots ģimenei, līdz pat bēru dienai Navaļnija ģimene un atbalstītāji saskārās ar pastāvīgiem šķēršļiem. Viņiem neizdevās atrast zāli civilām bērēm - nācās aprobežoties ar ceremoniju baznīcā. Apbedīšanas dienesti atteicās nodrošināt ģimeni ar katafalku, taču pēc ilgas cīņas automašīna beidzot tika atrasta. Atvadīties no Navaļnija baznīcā drīkstēja tikai radinieki, pēc kā zārku ātri aizvēra.

Neraugoties uz Kremļa mēģinājumiem, bēres tomēr kļuva par lielāko protestu kopš pilna mēroga kara sākuma Ukrainā.

Kremlis nebija gaidījis, ka uz A. Navaļnija bērēm ieradīsies tik daudz cilvēku, norāda izdevuma avoti. Nav iespējams saskaitīt, cik krievu piedalījās atvadās, bet runa ir par desmitiem tūkstošu, varbūt pat simtiem tūkstošu - tie, kas gribēja atvadīties no A. Navaļnija, trīs dienas stāvēja rindās pie kapiem. Piemiņas zīmes mirušajam opozīcijas pārstāvim tika uzstādītas arī dažādās Krievijas pilsētās un ārvalstīs. Viens no Kremlim tuviem "Meduza" avotiem apstiprināja, ka rindas pie kapsētas bija "pārsteigums varas iestādēm", taču uzreiz piebilda, ka cilvēku skaits Maskavai bijis visai mazs.

Uzreiz pēc A. Navaļnija nāves propagandas mediji un "Telegram" kanāli izdarīja spiedienu uz viņa ģimeni. Publicēts materiāls, kas satur sagrozītu informāciju vai vienkāršus melus. Bēru dienā prokremliskie mediji uzsvēra, ka uz Navaļnija bērēm nav ieradusies viņa sieva Jūlija un abi bērni, lai gan ir skaidrs, ka Krievijā viņiem draud briesmas, īpaši pēc Navaļnijas paziņojuma, ka viņa turpinās sava vīra darbu.