Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Samilst konflikts starp Pakistānu un Afganistānu

© depositphotos.com

Pakistāna pirmdien veikusi gaisa triecienus Afganistānā vairākiem mērķiem, kuros varētu slēpties Pakistānas talibi, paziņoja divi avoti drošības struktūrās.

Gaisa triecieni veikti divas dienas pēc tam, kad kaujinieki pašnāvnieka spridzinātāja uzbrukumā un koordinētos uzbrukumos nogalināja septiņus karavīrus.

Pakistānas armija oficiāli nav komentējusi triecienus, kamēr talibu valdība Afganistānā nosodīja triecienus, kas varētu vēl vairāk saasināt saspīlējumu kaimiņvalstu starpā.

Divi avoti Pakistānas drošības un izlūkošanas struktūrās atklāja, ka gaisa triecieni veikti Afganistānas Houstas un Paktīkas provincēs Pakistānas pierobežā. Amatpersonas runāja anonīmi, jo nav pilnvarotas saziņai ar medijiem.

Triecienus apstiprināja arī Pakistānas talibu grupējums, apgalvojot, ka tajos Paktīkas Bārmalas rajonā nogalinātas trīs sievietes un trīs bērni, bet Houstas provincē nogalinātas divas sievietes.

Pirms divām dienām Pakistānas ziemeļrietumos pašnāvnieks ar sprāgstvielām piekrautā kravas automašīnā ietriecās armijas postenī, nogalinot septiņus karavīrus.

Sestdien Ziemeļvazīristānā notika uzbrukums Pakistānas karavīriem, kura laikā viņi nogalināja visus sešus kaujiniekus. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās nesen izveidots grupējums "Jaish-e-Fursan-e-Muhammad", tomēr Pakistānas drošības dienesti uzskata, ka to pamatā veido aizliegtā Pakistānas talibu grupējuma "Tehreek-e-Taliban Pakistan" (TTP) biedri. TTP bieži rīko uzbrukumus Pakistānas armijai un policijai.

Pakistānas prezidents Asifs Ali Zardari piektdienas uzbrukumā nogalināto karavīru bērēs solīja, ka "mūsu mocekļu karavīru asinis nav izlietas velti". Eksperti pieļauj, ka Pakistāna varētu vērsties pret Afganistānu, kas ilgstoši ir pieļāvusi teroristu aktivitāti un uzbrukumus Pakistānai no kaimiņvalsts.

Pakistānas talibi ir atsevišķs, tomēr saistīts grupējums ar Afganistānas "Taliban", kas 2021. gadā sagrāba varu pēc ASV un NATO spēki aiziešanas no Afganistānas. Talibu nākšana pie varas Afganistānā ļāva TTP pastiprināt aktivitāti. TTP līderi un kaujinieki slēpjas Afganistānā.

Lai gan "Taliban" bieži apgalvo, ka neļaus TTP vai citiem grupējumiem no savas zemes uzbrukt Pakistānai vai citai valstij, pēdējo gadu laikā Pakistānas talibi ir pastiprinājuši uzbrukumus, kas saasinājis grupējuma attiecības ar Afganistānas talibu valdību.