Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Irāna ar savu uzbrukumu Izraēlai nosūtīja vēstījumu par gatavību karam

© Pixabay.com

Pēc tam, kad Irāna pret Izraēlu palaida simtiem bezpilota lidaparātu un raķešu, valsts militārā vadība paziņoja, ka tās "misija ir izpildīta". Teherāna ar savu pirmo tiešo uzbrukumu savam ilggadējam ienaidniekam vēlējās demonstrēt savu spēku, kas atklāja gadu desmitiem ilgušo ēnu karu starp valstīm, raksta Financial Times.

Saskaņā ar Izraēlas Aizsardzības spēku sniegto informāciju, neviens no 170 bezpilota lidaparātiem neiekļuva valsts gaisa telpā. 25 no 30 spārnotajām raķetēm tika notriektas, pirms tās šķērsoja Izraēlas robežas, un lielāko daļu no 120 ballistiskajām raķetēm iznīcināja Izraēlas pretgaisa aizsardzības sistēmas.

"Tomēr islāma režīma ietvaros operācija tika uztverta kā veiksmīga. Tās mērķis bija stiprināt tās tēlu reģionālo marionešu un iekšējo lojālistu vidū," teikts materiālā.

Tāpat šāds uzbrukums tiek uzskatīts par pierādījumu tam, ka Teherāna plāno apstiprināt savus draudus un gatavību izlēmīgi rīkoties, ja tiks izprovocēta.

"Irānas vēstījums bija skaidrs - mēs esam trakāki, nekā jūs iedomājaties, un vajadzības gadījumā esam gatavi paciest kara sekas," sacīja kāds avots no režīma iekšienes.

Publikācijas autori atzīmē, ka lēmums tieši uzbrukt Izraēlai bija "nozīmīga politiska azartspēle" augstākajam līderim ājatolla Ali Hamenei, kurš attiecībās ar ASV un Izraēlu parasti ievēro "stratēģiskās pacietības" politiku.

Zināms, ka Irānas uzbrukums tika veikts, reaģējot uz iespējamo Izraēlas triecienu valsts konsulātam Damaskā, kurā gāja bojā septiņi Revolucionārās gvardes locekļi, tostarp divi augstākie virsnieki. Tomēr Irānas amatpersonas vairākkārt izteikušās, ka republika vēlas izvairīties no plašāka reģionālā kara vai tieša konflikta ar Izraēlu. Taču Teherāna uzskata, ka trieciens Damaskai ir pārkāpis sarkano līniju, un ir nobažījusies, ka atbildes trūkums "tikai mudinās Izraēlu izteikt turpmākus draudus un attēlot Irānu kā vāju", saka kāds režīma pārstāvis.

Irānas amatpersonas sacīja, ka bezpilota lidaparāti un raķetes bija mērķētas pret aviācijas bāzi un izlūkošanas centru, kuru, viņuprāt, Izraēla izmantoja 1. aprīļa uzbrukumā Damaskas konsulātam.

“Tā ir taisnība, ka Izraēla pārtvēra lielu skaitu bezpilota lidaparātu, bet Irānas mērķis bija pārvarēt Izraēlas daudzslāņu pretgaisa aizsardzību, lai Islāma Republika varētu trāpīt galvenajai armijai bāze ar septiņām raķetēm,” atzīmēja konservatīvais Irānas politiķis Hamids Reza Taragi.

Savukārt Izraēlas militārpersonas ziņoja, ka šī apšaude nodarījusi minimālu kaitējumu aviobāzei valsts dienvidos. Nakts uzbrukumā nav bojāgājušo, taču no atlūzām smagi ievainots bērns.

Kā norādīja gvardes komandieris ģenerālmajors Hoseins Salami, Irānas uzbrukums "varēja būt daudz lielāks, taču mēs aprobežojāmies tikai ar tiem objektiem, kurus režīms izmantoja, lai uzbruktu konsulātam".

Tajā pašā laikā Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirabdollajans sacīja, ka Teherāna pirms uzbrukuma Vašingtonai paziņoja, ka tās "operācija tiks ierobežota Izraēlas likumīgas aizsardzības un sodīšanas nolūkos". Tas var liecināt, ka valsts vēlētos izvairīties no jebkādas eskalācijas attiecībās ar ASV.

"Tas bija sods, kas tagad ir beidzies. Ja Izraēla pieļaus vēl vienu kļūdu, Irāna reaģēs daudz plašākā mērogā, taču mēs uzskatām, ka ne amerikāņi, ne citas puses nav ieinteresētas konflikta paplašināšanā,” brīdināja bijušais vēstnieks Dastmalkjans.