Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva veikusi izpēti, kāpēc valstī nav ienākušas 1,2 miljardus eiro lielas investīcijas

© pixabay.com

Pēdējo septiņu gadu laikā Lietuva ir zaudējusi 20 potenciālos ārvalstu investorus piemērotas zemes un infrastruktūras trūkuma dēļ, tādējādi valsts ir zaudējusi aptuveni 1,2 miljardus eiro potenciālo investīciju un 5000 darba vietu, liecina valdības ārvalstu investīciju veicināšanas aģentūras veiktā analīze.

"No 2016. līdz 2023.gadam mēs zaudējām 20 investīcijas, jo nevarējām piedāvāt zemes gabalu vai gatavu infrastruktūru," trešdien žurnālistiem sacīja "Investuok Lietuvoje" ģenerāldirektors Elijus Čivilis.

"Mēs varējām iegūt šo rūpnīcu, šo klientu Lietuvā, bet mums nebija, ko piedāvāt, un viņi vienkārši pagriezās un aizbrauca," viņš piebilda.

Izanalizējot Lietuvas ekonomikas perspektīvas, "Investuok Lietuvoje" trešdien prezentēja vadlīnijas, kā valsts līdz 2050.gadam varētu sasniegt Ziemeļeiropas valstu ekonomisko līmeni.

Aģentūra ziņojumā norāda, ka Lietuvai jāattīsta ražošanas investīcijām nepieciešamo zemesgabalu un ēku infrastruktūra un jāpaplašina brīvās ekonomiskās zonas, īpaši uzsverot, ka valstī trūkst attīstītu lielu zemesgabalu ar platību virs 20 hektāriem.

"Pēdējo gadu prakse rāda, ka liela mēroga ražošanas projektiem nepieciešami arvien lielāki zemes gabali ar attīstītu infrastruktūru, kas dažkārt aizņem 70-100 hektāru vai pat 300 hektāru un vairāk," norāda aģentūra.

Tā prognozē, ka līdz 2030.gadam Lietuva investoriem varēs piedāvāt kopumā 1320 hektāru pieejamās zemes, tostarp divus zemes gabalus, katrs par vairāk nekā 100 hektāru, četrus zemes gabalus, katrs par 50-100 hektāru, 10 zemes gabalus, katrs par 20-50 hektāru, 15 zemes gabalus, katrs par 10-20 hektāru, un 30 zemes gabalus, no kuriem katrs nepārsniedz 10 hektāru platību.