Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Francijā demonstrēs režisores Dzintras Gekas filmu "Agapitova un Izglābtie"

21.oktobrī Latvijas vēstniecība Francijā organizē filmas "Agapitova un Izglābtie" izrādīšanu Francijas latviešu kopienai, kā arī tikšanos ar Ilmāru Knaģi, kurš 1941.gadā tika deportēts uz Sibīriju, un filmas režisori Dzintru Geku.

Filma "Agapitova un Izglābtie" stāsta par Ziemeļsibīriju, kur Ilmārs Knaģis nokļuva 1941.gadā, kad kopā ar 4 tūkstošiem bērnu no Latvijas tika deportēts uz Sibīriju. Nāves salā Agapitovā 1942.gada rudenī nokļuva 700 dažādu tautību mātes ar bērniem, izglābās ap 60 cilvēku, to skaitā seši latviešu bērni - Biruta Kazaka, Pavels Kliesbergs, Venta un Ilmārs Grāvīši, Pēteris Bērziņš, Valentīna Voiciša. Filmā tiek satikti Sibīrijā palikušie sirmgalvji, kuru atmiņas ir skaudras, pat neticamas, bet kuriem sapnis par atgriešanos Latvijā ir zudis.

Režisore Dzintra Geka Sibīrijas izsūtījuma tēmai pievērsusies personīgu iemeslu dēļ, jo viņas tēvs, nacionālās pretošanās dalībnieks, 20 gadus pavadīja izsūtījumā Sibīrijā. Režisore veidojusi tādas filmas kā "Sibīrijas bērni" (2001), "Sibīrijas dienasgrāmatas" (2002-2003), "Sveiciens no Sibīrijas" (2004), "Reiz bija Sibīrija" (2005), "600 stāsti… Mums bija tas jāizstāsta" (2007) u.c.