Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Mūzikas spēlēšana dzīves laikā uzlabo atmiņu vecumdienās

© Kaspars Krafts / F64

Mūzikas atskaņošana visas dzīves garumā ir saistīta ar labāku atmiņu un domāšanas prasmēm vecumdienās, norāda Ekseteras universitātes pētnieki.

Viņi pārskatīja datus no vairāk nekā 1000 pieaugušajiem vecumā no 40 gadiem, kā daļu no pētījuma, kura mērķis ir saprast, kā noveco smadzenes.

Komanda salīdzināja pētījuma dalībnieku muzikālās pieredzes saistību ar smadzeņu veselību, neatkarīgi no tā, vai tā bija kāda instrumenta spēlēšana vai dziedāšana korī. Viņi atklāja, ka instrumenta, īpaši klavieru, spēlēšana ir saistīta ar uzlabotu atmiņu un izpildes funkcijām.

Dziedāšana bija saistīta arī ar labāku smadzeņu veselību. Pētījums liecina, ka muzicēšana var palīdzēt saglabāt asu prātu, ko zinātnes pasaulē sauc par kognitīvo rezervi. Pētnieki apgalvo, ka mums vajadzētu domāt par mūzikas izglītību kā labu ikviena cilvēka veselībai un mudināt vecākus cilvēkus atkal baudīt mūziku.

Anne Korbeta, Ekseteras universitātes demences pētījumu profesore, sacīja: „Mūzika var nodrošināt vērtīgu saziņas veidu cilvēkiem ar demenci, tostarp klausoties mūziku, ar kuru personai var būt saikne pat vēlākos slimības posmos. Spēja muzicēt vai spēlēt, dziedot vai spēlējot kādu instrumentu, var turpināties pat tad, ja cilvēki ar demenci ir zaudējuši citas spējas un saziņas līdzekļus.”