Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Mūrniece: Nebūtu jāatsakās no iespējas Saeimas deputātiem atturēties balsojumos

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Deputātu atturēšanos balsojumos varētu neuzskatīt par balsojumu "pret", intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Mūrniece uzskata, ka nebūtu jāatsakās no iespējas Saeimas deputātiem atturēties balsojumos. Šāds balsojums var tikt izmantots situācijās, kad likumdošanas iniciatīvu deputāti konceptuāli atbalsta, bet ir zināms, ka valdība izstrādājusi citus priekšlikumus.

Viņasprāt, varētu diskutēt par to, ka balsojums "atturas" varētu netikt uzskatīts par balsojumu "pret".

Kā ziņots, Saeima aprīļa sākumā nolēma nenodot izskatīšanai komisijās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputātu iesniegtos grozījumus parlamenta Kārtības rullī, kuri paredzēja atteikšanos no iespējas Saeimas deputātiem atturēties balsojumos.

Patlaban Saeimas Kārtības rullis paredz, ka deputāti, balsojot par likumprojektiem, priekšlikumiem, patstāvīgiem priekšlikumiem un lēmumiem var balsot "par", "pret" vai "atturas". Balsojums "atturas" ir atturēšanās pēc formas, bet "pret" pēc būtības. Satversmes 24.pantā noteikts, ka "Saeima, izņemot Satversmē sevišķi paredzētos gadījumus, taisa savus lēmumus ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu," tas nozīmē, ka neviens deputāta balsojums nav neitrāls. Saeimā, lai pieņemtu lēmumu, balsīm "par" jābūt vairāk nekā balsīm "pret" un "atturas" kopā. Tas nozīmē, ka balsojums "atturas" faktiski ir balsojums "pret", pauda LRA pārstāvji.

Daudzu citu valstu parlamentos, tai skaitā valstīs ar ilgām demokrātijas tradīcijām, deputātiem nepastāv iespēja atturēties, kas slēptā veidā nozīmē balsot pret. Piemēram, Lielbritānijas, ASV, Austrijas, Īrijas, Kanādas, Maltas, Nīderlandes, Slovēnijas, Austrālijas deputātiem nav iespējas balsojumos atturēties, iepriekš norādīja politiskajā spēkā.