Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Kučinskis: Kols devis Eiropai iespēju, mums tā jāmāk pareizi izmantot

© Scanpix

Bijušais Vācijas kanclers Helmūts Kols ir devis Eiropai iespēju, kas mums visiem jāmāk pareizi izmantot, uzskata Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kurš sestdien Strasbūrā piedalījās Kolam veltītā atvadu ceremonijā.

"Būdams viens no dzelzs priekškara sagraušanas procesa iniciatoriem un vadītājiem, Kols Eiropai ir devis iespēju, kas mums visiem ir jāmāk pareizi izmantot,” norāda Kučinskis.

Jau vēstīts, ka mūžībā aizgājušā Kola mirstīgās atliekas no viņa dzimtās pilsētas Ludvigshāfenes sestdienas rītā nogādātas Strasbūrā, kur atrodas Eiropas Parlamenta mītne, uz tā dēvēto Eiropas godināšanas ceremoniju, kas tiek organizēta pirmo reizi. Piemiņas pasākumā pulcējušies dauzi pasaules līderi - kopumā ap 800 cilvēku.

Bijušā Vācijas kanclera zārks, kas 12 stundu laikā tiks izvadāts pa 250 kilometru maršrutu, tiks nogādāts Špejerē Reinas upes krastos, kur politiķis tiks apglabāts privātā ceremonijā ģimenes un draugu lokā.

Scanpix

Atvadu ceremonijā ar runām uzstājās Vācijas kanclere Angela Merkele, Eiropas Savienības prezidents Donalds Tusks un bijušais ASV prezidents Bils Klintons. Runu teica arī jaunais Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Uz ceremoniju ieradušies daudzi pasaules līderi, tostarp Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja un Izraēlas valdības vadītājs Benjamins Netanjahu.

Kols, kas tiek uzskatīts par Vācijas atkalapvienošanās tēvu un vienu no ietekmīgākajiem Eiropas integrācijas veicinātājiem, 16.jūnijā mira 87 gadu vecumā savās mājās dzimtajā Ludvigshāfenē.