Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Praktiski

GARDĀS BRĪVDIENAS. Ko der zināt par greipfrūtu?

© pixabay

Šajā gadalaikā greipfrūts līdz ar citiem citrusaugļiem ir kā sveiciens no kādas saulainākas un dzīvespriecīgākas vietas. Laba izvēle, ja gribas izbaudīt mazliet atsvaidzinoša rūgtuma.

Kad greipfrūtu 1750. gadā pirmoreiz aprakstīja Grifits Hjūzs, viņš to dēvēja par Barbadosas aizliegto augli. Vēlāk pētnieki un audzētāji izmantoja dažādus citus vārdus, bet, kā jau dzīvē notiek, tautas valodā iesakņojās un plaši izplatījās nosaukums, kurš mācītajiem vīriem nešķita īpaši precīzs. Burtiski tulkojot, greipfrūts nozīmē «vīnogu auglis», kaut arī greipfrūta vienīgā līdzība ar vīnogām ir tā, ka abi aug ķekaros. Pirmie speciāli stādītie greipfrūtu koki bijuši domāti tikai dekoratīviem mērķiem, tomēr pamazām popularitāti ieguva arī rūgtenie augļi.

Der zināt:

Nevajag izvēlēties greipfrūtus, kas šķiet neproporcionāli viegli savam lielumam. Ja auglis pacilājot šķiet smags, tad visdrīzāk tas būs sulīgs un bez pārmērīgi biezas mizas.

Kvalitatīvam greipfrūtam miziņa ir stingra un spoža, tai nav sačokurošanās pazīmju. Jāapskata augļa kātiņa vieta - tieši tur šī pazīmes izpaužas vispirms. Ja savukārt greipfrūts sācis bojāties, kātiņa apvidū parādās mīkstāks, tāds kā ūdenī izmērcēts laukums.

Greipfrūta mizas krāsa nav pati svarīgākā kvalitātes pazīme; dažādu krāsu plankumi nenozīmē neko sliktu. Augļi bieži sasniedz pieļaujamo novākšanas gatavību, kad miza vēl nav ieguvusi šķirnei raksturīgo krāsu.

Greipfrūtus pirms pasniegšanas ieteicams turēt istabas temperatūrā, lai tas būtu aromātiskāks.

Atšķirībā no citiem citrusaugļiem, greipfrūtiem pirms ēšanas jāizloba mīkstums. Augli var sadalīt šķēlītēs līdzīgi kā apelsīnu vai mandarīnu un ar īsu, asu nazi katrai uzmanīgi nolobīt plēksnītes. Var greipfrūtu pārgriezt šķērsām uz pusēm, ar nazi atdalīt katras šķēlītes mīkstumu no starpsieniņām un izēst to ar karotīti.

Greipfrūti ir mazkaloriski (30 - 33 kcal/100 g), satur C vitamīnu, kāliju, dzelzi, kalciju, šķiedrvielas, bioflavonoīdus, organiskās skābes, rūgtvielas u.c.

Rozā un sarkanajos greipfrūtos ir vairāk betakarotīna, tie vislabāk piemēroti svaigam patēriņam.

Gaišie - tā dēvētie baltie greipfrūti ir vispiemērotākie gaļas ēdienu marinādēm.

Greipfrūti veicina ēstgribu, tāpēc tos var pasniegt pirms maltītes - vienus pašus vai salātos kopā ar svaigiem dārzeņiem un augļiem. Pastāv arī uzskats, ka greipfrūti pasargā no pārēšanās, jo to sastāvā esošās balastvielas rada noturīgu sāta sajūtu.

Jāņem vērā, ka greipfrūti un to sula nevēlami mijiedarbojas ar vairākiem medikamentiem. Ja cilvēkam ir veselības problēmas, tad par greipfrūtu iekļaušanu ēdienkartē noteikti jāapspriežas ar ārstu.

Popularitāti iemantojis greipfrūtu sēklu ekstrakts. Pirmais par šo preparātu pagājušā gadsimta 60. gados ieinteresējās kodolfiziķis Jakobs Harihs, kurš sāka to pētīt un vēlāk organizēja arī ražošanu. Šodien greipfrūtu sēklu ekstraktu var nopirkt veselīga uztura veikalos. Tas ir rūgto bioflavonoīdu koncentrāts, kas iegūts no greipfrūtu sēklām un mīkstuma. Lieto ar mērķi spēcināt imūnsistēmu, stiprināt asinsvadu sieniņas un attīrīt organismu no nevajadzīgiem vielmaiņas galaproduktiem.

***

Receptes

Greipfrūti ar ruma sīrupu

Sastāvdaļas:

3 vidēji greipfrūti

50 g gaišo rozīņu

3 ēdamkarotes cukura

3 ēdamkarotes ūdens

80 ml ruma

50 g mandeļu skaidiņu

Pagatavošana:

Vāra sīrupu no cukura, ūdens un ruma. Kad cukurs izšķīdis, vāra vēl minūti, pēc tam ar sīrupu pārlej rozīnes un atstāj uzbriest. Nomizo greipfrūtus, atbrīvo mīkstumu no plēksnītēm, liek deserta traukā, pārlej ar sagatavoto sīrupu. Liek uz 8 stundām ledusskapī, pirms pasniegšanas uzkaisa apgrauzdētas mandeļu skaidiņas.

Greipfrūtu salāti ar zilo sieru un bietēm

Sastāvdaļas:

1 salātu galviņa

1 vidējs greipfrūts

50 g zilā siera

2 nelielas vārītas bietes

1 ēdamkarote olīvu eļļas

1 tējkarote balzametiķa

sāls, pipari

1 ēdamkarote kressalātu dīgstu

Pagatavošana:

Lēzenu trauku izklāj ar salātu lapām, tās pārliek ar nolobītām, pēc iespējas nesadrupinātām greipfrūta šķēlītēm, izkārtojot tās aplī gar trauka ārmalu. Zilo sieru plāni sagriež, pārliek greipfrūtiem. Bietes sarīvē, sajauc ar olīvu eļļas un balzametiķi, pievieno sāli un piparus, liek trauka vidiņā. Uzkaisa kressalātu dīgstus.

Zivju fileja greipfrūtu marinādē

Sastāvdaļas:

4 gabali zivju filejas (ap 100 g katrs)

sāls, pipari

1 greipfrūta sula

sviests cepšanai

mērcei:

4 ēdamkarotes skābā krējuma

1/2 tējkarote Dižonas sinepju

sāls

Pagatavošana:

Zivju filejām uzkaisa sāli un piparus, pārlej ar greipfrūta sulu, atstāj iemarinēties uz 15 minūtēm. Samaisa krējumu ar sinepēm, pieliek sāli. Zivi cep sviestā no abām pusēm gatavu, liek uz šķīvja, pārlej ar sagatavoto mērci.

Greipfrūtu un avokado salāti

Sastāvdaļas:

1 greipfrūts

2 gatavi avokado

1 bumbieris

100 g kapātu valriekstu

mērcei:

100 ml olīvu eļļas

3 ēdamkarotes ābolu etiķa

2 tējkarotes cukura

šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Lielā salātu bļodā liek izlobītu greipfrūta mīkstumu, nomizotus un plāni sagrieztus avokado, šķēlītēs sagrieztu bumbieri un valriekstus. Pagatavo mērci no eļļas, etiķa, cukura un sāls, pārlej salātiem, uzmanīgi sajauc.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2020/01/24/greipfruts-ar-rosinosu-rugtuminu