Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Skandalozi

ŠOKĒJOŠI: Madonas pusē nelegāli izrakti cilvēku galvaskausi un kauli

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Madonas novada Veckalsnavas iedzīvotāji ie satraukušies par Veckalsnavas luterāņu baznīcas tuvumā notiekošajiem rakšanas darbiem, kuru laikā esot izrakti arī cilvēku galvaskausi un kauli, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Veckalsnavas luterāņu baznīca atrodas Madonas novada Kalsnavas pagastā, baznīca nopostīta Otrā pasaules karā. Tās drupas tagad ir apkārtnē iecienīts apskates objekts un laulību ceremonijas vieta. Netālu dzīvojošie novērojuši, ka nesen baznīcā veikti rakšanas darbi, izmantojot arī traktortehniku.

Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Brīdī, kad pie baznīcas drupām ierodas raidījuma žurnālisti, nav redzami izraktie cilvēku galvaskausi. Bija atrodams tikai viens kauls, tomēr nav zināms vai tas ir dzīvnieka, vai cilvēka.

Kalsnavas draudzes palīgmācītājs Guntars Agate Paeglis stāsta: "Es par rakšanas darbiem uzzināju no mūsu pašvaldības pārvaldes vadītāja. Viņš man zvanīja un prasīja, vai es kaut ko zinu." Mācītājs par šādiem rakšanas darbiem nebija neko dzirdējis, tāpēc pats devās apskatīt notikuma vietu. "Jā, tur bija divi galvaskausi, tos kurus es atradu. Es arī veicu pārapbedīšanu," norāda mācītājs. Viņš uzskata, ka kādi nezināmi cilvēki esot šajā teritorijā meklējuši arheoloģiskas vērtības, tomēr šos meklējumus nebija saskaņojuši pašvaldībā vai ar draudzi, kam šīs baznīcas drupas pieder.

Mācītājs tomēr nolēma varasiestādēm par rakšanas darbiem neziņot. "Mēs runājām par to, ka varbūt ir jāiesniedz iesniegums policijā. Bet tad mēs arī runājām, ka šis ļaunums kā tāds ir relatīvs attiecībā pret kaut kādu nodarījumu... Mums Jēzus Kristus ir mācījis, ka ir jāaizlūdz par tiem, kas nodarījuši mums ļaunu," atzīst mācītājs.

Valsts arhitektūras pieminekļu aizsardzības gan rīkojās citādāk un ir informējusi policiju, jo rakumi veikti senkapu aizsardzības zonā.