Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Latvijas basketbola izlasei principiāla cīņa pret Lietuvu

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība sestdien, 19. augustā, plkst. 19:30 pārbaudes spēlē Rīgas arēnā tiksies ar Lietuvu. Tiešraide LTV7. Durvis atvērtas no 18:00, LBS aicina skatītājus ierasties laicīgi.

Gatavošanās spēlei ar Lietuvu notika lietišķā atmosfērā. No pirmdienas līdz ceturtdienai komanda trenējās “Elektrum” Olimpiskajā centrā, izmantojot basketbola un svaru zāles, savukārt piektdien pēc nedēļas pārtraukuma atgriezās arēnā.

Ceturtdien treneri pateicās par darbu Dāvim Lejasmeieram. Darbu turpina 15 basketbolisti, nedēļas nogales spēlēm ir gatavi trīspadsmit - uzbrucējs Ojārs Siliņš nevar spēlēt savainojuma dēļ, centra spēlētājs Mārtiņš Meiers apslimis.

Lietuvas nometnē līdzīga situācija. Daiņus Adomaitis pirms izbraukšanas uz Rīgu teica “paldies” Mindaugam Girdžūnam, bet Deivids Gaiļus slimības dēļ palika mājās. Latvijas galvaspilsētā ceturtdien ieradās 14 lietuviešu basketbolisti.

Sestdien būs pirmā Latvijas valstsvienības spēle uz kuru, visticamāk, vietējie fani izpirkuši visas biļetes - 2015. gada Eiropas čempionātā tā notika cīņās pret Lietuvu un Igauniju. Toreiz kaimiņu līdzjutēji aizņēma apmēram trešdaļu sēdvietu. Šonedēļ tirdzniecībā nonāca 400 stāvvietu biļetes.

NBA piecinieks

Sagaidāms, ka sestdien laukumā izies pieci spēlētāji, kuri 2017. gada sezonā spēlēja pasaules spēcīgākajā līgā. Latviju otro reizi kopīgi pārstāvēs Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns, savukārt Lietuvas krāsas aizstāvēs Jons Valančūns, Mindaugs Kuzminsks un Donāts Motejūns.

Toronto “Raptors” centra spēlētājam Jonam Valančūnam par spēlēšanu Rīgā palikušas labas atmiņas - 2011. gadā jūlijā viņš un lietuviešu 1992. gadā dzimušo spēlētāju paaudze pirmo reizi triumfēja Pasaules U19 kausa izcīņā. Finālā pret Serbiju lietuviešus atbalstīja 8000 fanu.

Valančūns no 2011. līdz 2015. gadam bija augstāk izvēlētais Baltijas valstu spēlētājs NBA draftā (#5), kamēr viņu pārspēja liepājnieks Kristaps Porziņģis (#4). Lietuvietis iepazinis arī Liepājas Olimpisko centru - pēc drafta ceremonijas Ņujorkā viņš tur aizvadīja pirmās trīs U19 spēles.

Cits lietuviešu garais vīrs - Donāts Motejūns - tāpat kā Porziņģis un Rolands Šmits savulaik tika atzīts par Eirokausa uzlēcošo zvaigzni. Trevīzo “Benetton” rindās viņš sasniedza turnīra “Četru finālu”, bet 2012. gada sezonā kļuva par Polijas čempionu Gdiņas “Asseco Prokom” sastāvā.

NBA karjeras laikā Motejūns četras sezonas aizvadīja Hjūstonas “Rockets” sistēmā, kamēr 2017. gada janvārī tika aiztirgots uz Ņūorleānu. “Pelicans” kreklā viņš izgāja laukumā 21 spēlē pēc kārtas, taču brīdī, kad klubs iegādājās Sakramento zvaigzni Demarkusu Kazinsu, spēlētāja loma mazinājās.

Uzbrucējam Mindaugam Kuzminskam bija nepieciešamas 10 sezonas profesionālajā basketbolā, lai sasniegtu NBA. Tāpat kā Kristaps Porziņģis viņš trīs sezonas aizvadīja ACB līgas klubā Andalūzijā, pārstāvot Hoana Plazas trenēto Malagas “Unicaja”. Pirmā Lietuvas valdnieka vārda brālis ir latvieša komandas biedrs Ņujorkā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā