Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports

Zagitova pārspēj Medvedevu un izcīna OAR pirmo zeltu Phjončhanā

© AFP/Scanpix

Phjončhanas olimpiskajās spēlēs noslēgušās daiļslidošanas sacensības. Sieviešu sacensībās junioru pasaules rekordiste un Eiropas čempione Alīna Zagitova šorīt apspēlēja iepriekšējo divu gadu daiļslidošanas līderi Jevgeņiju Medvedevu, izcīnot pirmo zeltu "Olimpiskajām sportistēm no Krievijas" (OAR)

Atgādinām, ka iepriekšējās olimpiskajās spēlēs pirmo vietu izcīnīja krieviete Adelīna Sotņikova - veselības problēmu dēļ pēdējā laikā nav startējusi starptautiskajās sacensībās. Soču olimpiādē otro vietu ieguva Dienvidkorejas daiļslidošanas leģenda Juna Kima (karjeru beigušajai sportistei pirms dažām dienām bija gods iedegt olimpisko uguni Phjončhanā). 2014. gada olimpiādes bronzu nopelnīja ilggadības sensācija Karolīna Kostnere, šī itāliete tagad 31 gada vecumā kotējās kā pretendente uz augstu vietu.

Phjončhanas sieviešu sacensībās piedalījās 30 sportistes, tostarp iepriekšējo divu pasaules čempionātu uzvarētāja Jevgeņija Medvedeva un viņas tautiete, galvenā konkurente Alīna Zagitova - junioru pasaules rekordiste šosezon spoži debitēja starp pieaugušajām un pārspēja līdzšinējo daiļslidošanas līderi, triumfējot Eiropas čempionātā. Minētās favorītes ziemas spēlēs startēja kā "Olimpiskās sportistes no Krievijas" (OAR). Kā jau ziņots, īsajā programmā Medvedeva uzlaboja sev piederošo pasaules rekordu (81.61), bet pēc dažām minūtēm Zagitova sasniedza vēl iespaidīgāku rezultātu - 82.92. Latvijas pārstāve Diāna Ņikitina (17) īsajā daļā demonstrēja solīdu sniegumu, nopelnīja 51.12, taču netika tālāk un finišēja 26. vietā.

Garajā programmā turpinājās galveno favorīšu cīņa - 15 gadus vecā Alīna Zagitova sasniedza otro labāko rezultātu sieviešu daiļslidošanas vēsturē (156.65), bet pēc dažām minūtēm to pašu paveica arī 18 gadus vecā Jevgeņija Medvedeva (156.65). Pateicoties iespaidīgākai īsajai programmai, summā triumfēja jaunākā krieviete. Vecākajai neliels mierinājums ir olimpiskais sudrabs, kā saglabātie pasaules rekordi garajā daļā un summā. Zagitova un Medvedeva ir komandas biedrenes (trenere Eteri Tutberidze), katrā treniņā viņām notiek maza olimpiāde, sacensībās ir konkurentes, bet citā laikā - draudzenes. Tagad bronzas medaļu nopelnīja lieliskā kanādiete Ketlīna Osmonda, kura garajā programmā nekotējās starp lielākajām favorītēm, taču šoreiz sanāca necerēti izcils sniegums - 152.15.

Kā jau ziņots, 2017. gada marta pasaules čempionātā Angelina Kučvaļska un Deniss Vasiļjevs izcīnīja ceļazīmes uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Šīs kvotas attiecīgajā disciplīnā ieguva attiecīgās valstis, kuru federācijas lēma par to sadalīšanu - tādējādi olimpiskajās vīriešu sacensībās Latviju pārstāvēja daugavpilietis Deniss Vasiļjevs un ieguva 19. vietu, bet sieviešu konkurencē piedalījās jelgavniece Diāna Ņikitina. Abu treneris ir slavenais šveicietis Stefans Lambjēls, kurš 2006. gada olimpiādē izcīnīja sudraba medaļu. Olimpiskajās spēlēs mūsu valsts iepriekš tika pārstāvēta tālajā 1994. gadā.