Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijas 3x3 basketbola izlase sensacionāli triumfē Eiropas kausā

© Sportscentrs.com

3 pret 3 basketbolā, kas nesen oficiāli tika iekļauts olimpisko spēļu programmā, Latvijas vīriešu izlase Eiropas kausa finālturnīrā aizcīnījās līdz finālam, pusfinālā šokējoši pieveicot ranga līderi un pasaules čempioni Serbiju (19:17). Arī finālā Latvijas izlase pārspēja cerības, pieveicot nu jau bijušo Eiropas čempioni Slovēniju (16:13).

Latvija 3x3 basketbola pasaules rangā vīriešiem ieņem 13. vietu un Eiropas kausa finālturnīrā bija iekļuvusi pirmoreiz, pie favorītēm netiekot pieskaitīta. Tikmēr pasaules individuālajā rangā augstākajā vietā no latviešiem pirms turnīra bija Mārtiņš Šteinbergs - 151. pozīcijā. Latvijas vīriešu izlasē Eiropas kausā Nīderlandē Šteinberga nebija, bet bija Nauris Miezis (rangā 184. vietā), Kārlis Pauls Lasmanis(170.vietā), Edgars Krūmiņš (163. vietā) un Agnis Čavars(178. vietā).

Latvijas izlase bija B apakšgrupā ar Slovēniju un Čehiju. Favorītiem slovēņiem tika zaudēts ar 11:13, kamēr čehi tika pieveikti ar 20:15, nodrošinot iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Tajā Latvijas izlase tikās ar Franciju un, esot vadībā gandrīz visu maču, uzvarēja ar 17:12, lai gan francūži beigās uz brīdi pievilka arī līdz 10:11.

Pusfinālā Latviju sagaidīja nopietnais Serbijas pārbaudījums. Pretim stājās FIBA 3x3 basketbola ranga līdere, Eiropas vicečempione un pavisam nesen par pasaules čempioni kļuvusī izlase. No pasaules čempionu sastāva Serbijai šajā turnīrā bija trīs no četriem spēlētājiem - pasaules individuālā ranga līderis Dušans Buluts, piektās vietas īpašnieks Dežans Majstorovičs un ranga vicelīderis Marko Savičs.

Par spīti Serbijas milzīgajam favorītes statusam, Latvijas puiši pusfinālā mačā piedāvāja sīvu konkurenci, atspēlējās no mača vidū iekrātā deficīta 6:10 un neļāva Serbijai izcīnīt 23. uzvaru pēc kārtas. Tā vietā tika spēlēts pagarinājums, kurā izšķirošo grozu ar tālmetienu guva Lasmanis (19:17), pasniedzot Latvijas 3x3 basketbolam vēsturisku notikumu - Eiropas kausa finālu.

Finālā Latvija vēlreiz spēkojās ar Slovēniju. Pēc punktu ziņā līdzvērtīga sākuma (3:3) pamazām arvien vairāk izpaudās mūsējo nogurums, Slovēnijai četras minūtes pirms beigām panākot 9:6. Taču ar Mieža tālmetienu tika uzsākts uzrāviens 5:0, kurā Lasmanis ar trejaci panāca 11:9. Slovēņi gan uzreiz atbildēja ar tālmetienu (11:11), bet Krūmiņš agresīvā caurgājienā atkal panāca vadību (12:11).

Rezultātam esot 13:13, divus soda metienus sev izkārtoja Miezis, abus trāpot. Slovēņi mēģināja revanšēties ar tālmetienu, bet tas neizdevās. Latvija pēdējās sekundēs tika pie vēl diviem soda metieniem, trāpot tikai vienu, bet tas vairs nebija svarīgi - Slovēnijai vairs laika nepalika, un Latvija uzvarēja ar 16:13, kļūstot par jauno Eiropas čempioni.

Apbalvošanas ceremonijā tika paziņots, ka par vīriešu turnīra vērtīgāko spēlētāju atzīts Nauris Miezis, 26 gadus vecais Latvijas izlases līderis. Viņš pagājušajā sezonā piedalījās LBL otrās divīzijas turnīrā BK "Ķekava" rindās, bet iepriekš aizvadījis trīs sezonas LBL "Barona" un "Saldus" sastāvā.