Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Imants Kalniņš mainīgu uzskatu varā

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Leģendārais komponists Imants Kalniņš nupat nosvinējis dzimšanas dienu. Pastiprinātā sabiedrības uzmanībā nonākusi mūziķa bijušās sievas Velgas Hānbergas grāmatā aprakstītā dzīvesbiedra bohēma un atkarība, un pirms kāda laika arī komponista labvēlīgā attieksme pret Krievijas diktatoru Putinu.

Pēdējais fakts daudzos radīja izbrīnu, atminoties, ka Imants Kalniņš atmodas laikā pārstāvēja nacionālās idejas - jau 1988. gadā iestājies Latvijas Nacionālās neatkarības kustībā un piedalījies Tautas frontes aktivitātēs. Viņš bija arī starp tiem deputātiem, kuri balsoja par Neatkarības atjaunošanas deklarāciju 1990. gada 4. maijā.

Ko zvaigznes vēsta par komponista personību? Pirmais, kas iekrīt acīs, skatot horoskopu, ir spēcīgā Neptūna ietekme. Šī planēta ir ļoti radoša, un daudzu talantīgu mūziķu astrokartēs tā ir spēcīgās kombinācijās. Savukārt, ja planēta atrodas īpašajā retrogrādajā stāvoklī, kā tas ir komponista horoskopā, tad bieži vien līdzās gandrīz vai ģeniālajam radīšanas procesam iet arī bohēma un sevis dedzināšana. Jāpiebilst, ka retrogrāds Neptūns bija arī tādu slavenu mūziķu kā Elvisa Preslija, Dženisas Džoplinas, Jāņa Groduma astrokartēs. Taču ar šo planētu var strādāt - viss atkarīgs no vēlmes. Šādā pozīcijā Neptūns atrodas arī maestro Raimonda Paula horoskopā, kurš no bohēmas atteicās pirms daudziem gadiem, tāpat kā Kalniņš.

Svarīgi atzīmēt, ka vīrišķā planēta Marss Imanta Kalniņa horoskopā atrodas Zivju zodiaka zīmē, kas arī paspilgtina gan radošumu, gan pārliekas bohēmas riskus. Taču tas personībai piešķir arī dvēseliskumu.

Pārējie personību raksturojošie debesu spīdekļi - Saule (personības ego), Mēness (emocijas) un Merkurs (prāts, komunikācija) - atrodas Dvīņu zīmē. Raksturīgs plašs interešu loks un mainīgums, tostarp arī pasaules uzskatu ziņā. Dažkārt tas var būt spontāni, pat bez dziļas analītikas un dzelžainiem argumentiem. Dvīņi ir runātīgi un komunikabli un dažreiz var arī sarunāt kaut ko bez apdoma vai arī spēji mainīt domas par 180 grādiem, kā tas laikam noticis arī šajā gadījumā: no atmodas aktīvista par Krievijai lojālu cilvēku. Vismaz vēl samērā nesen.

Portāls «Puaro» atgādina, ka 2013. gadā komponists Imants Kalniņš jeb Imka publicēja atklātu vēstuli, kurā slavēja Baltkrievijas un Krievijas prezidentus, gānījās par Eiropas Savienību un eiro, kā arī aicināja tautu piesargāties no «nāvējošam skavām, kuras pār mums grib izplest satrunējušās Rietumu vērtības». Imants Kalniņš it bieži mēdz sabiedrību šokēt, paužot savus uzskatus. Savulaik viņš ir gan slavējis oligarhus un kritizējis latviešu tautu, kura neko nesaprotot, gan pavēstījis, ka katra latvieša grāmatplauktā būtu jāatrodas Korānam, gan paziņojis, ka Latvijā jāievieš monarhija, raksta portāls.