Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Vai Latvijā amatpersonas perina vērienīgu blēdību? Maksāsim atbalsta nodokli?

© Pixabay

Brīdinājums – viss, kas šajā sadaļā rakstīts, ir baumas. Viss, kas šeit ir rakstīts, ir tikai nepārbaudītas ziņas. Viss šeit rakstītais nav uzticama informācija. Iespējams, nepatiesība. Vislabāk vispār nelasiet. Nekādā gadījumā nestāstiet citiem to, ko šeit izlasījāt.  

Kafejnīcā netālu no Doma laukuma dzirdētā amatpersonu saruna vedina domāt, ka Latvijā amatpersonas perina vērienīgu blēdību. Tā notikšot banku reorganizācijas piesegā - Finanšu institūcija «Altum» pārtapšot par valsts banku tautsaimniecības kreditēšanai. «Altum» vietā tikšot organizēta jauna struktūra, identiska pašreizējai «Altum». Tur valdošā koalīcija plānojot izvietot tai uzticamos cilvēkus. Valstī tikšot radīta jauna labi apmaksāta valsts amatpersonu ferma. Amatpersonu skaits turpinās augt, un jau tuvākajā nākotnē radīsies nepieciešamība vēl straujāk kāpināt jau tā grūti panesamo nodokļu slogu. Vairāki Finanšu ministrijas ierēdņi jau tagad berzē rokas, gaidot iespējas startēt konkursos uz jaunveidojamo struktūru.

Lietuvā Latvijas «Altum» Eiropas fondu naudas uzraudzīšanas funkcijas pilda Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai līdzvērtīga struktūra.   

Patlaban «Altum» ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar finanšu instrumentiem - aizdevumiem, garantijām, ieguldījumiem riska kapitāla fondos - nodrošina finansējumu jomās, kuras valsts ir izvirzījusi kā svarīgas un atbalstāmas un kurās pietiekamā apjomā nav pieejams kredītiestāžu finansējums. Programmu īstenošanai tiek izmantots Latvijas, Eiropas Savienības fondu finansējums un «Altum» piesaistītais finansējums. «Altum» sniedz atbalstu biznesa uzsākšanai un pašnodarbinātības veicināšanai, biznesa attīstībai un konkurētspējas uzlabošanai, tehnoloģiju un inovāciju ieviešanai, atbalsta lauksaimniekus un reģionālo attīstību, veicina eksportu, attīsta riska kapitāla vidi, veicina energoefektivitātes paaugstināšanu, nodrošina Zemes fonda darbību, atbalsta mājokļu iegādi un no finanšu krīzes un kara ietekmes cietušos uzņēmumus.