Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Dziedātājas romantiskais brauciens uz Islandi 

«Pirms vairākiem gadiem, noskatoties islandiešu grupas «Vök» dziesmas «Waiting» videoklipu, sapratu, ka noteikti gribu aizceļot uz Islandi. Kad tur bijām nokļuvuši kopā ar manu tagadējo vīru Gunti, sapratām – esam pludmalē, kur grupa «Vök» uzņēmusi kadrus savam videoklipam… Tad gan sekoja improvizēta fotosesija,» saka Zane Dombrovska  © Zanes Dombrovskas arhīvs 

«Laikam mana mīļākā fotogrāfija saistās ar stāstu par to, kā piepildījās mans sapnis par nokļūšanu Islandē, kā sev atklāju šo zemi un kā nokļuvu pludmalē, kurā tikuši uzņemti kadri vienam no maniem mīļākajiem videoklipiem,» saka komponiste un dziedātāja Zane Dombrovska.

Iedvesmu gūst, noskatoties videoklipu

Viņa stāsta, ka apmēram pirms desmit gadiem bija devusies pieredzes apmaiņas braucienā uz Viļņu un toreiz sastaptie vietējie mūzikas industrijas pārstāvji bija tikko atgriezušies no kāda mūzikas festivāla Islandē. «Viņi, protams, dalījās iespaidos, stāstīja par aktuālajiem jaunumiem, bet kaut kā manu uzmanību piesaistīja islandiešu grupa «Vök» ar dziesmu «Waiting». Vēloties dziesmu noklausīties atkārtoti, protams, meklēju to internetā. Un atradu arī! Turklāt ne tikai pašu dziesmu, bet arī videoklipu. Noskatījos, un, lai arī neesmu kaislīga ceļotāja, man tajā pašā mirklī bija skaidrs - ja nu ir kāda zeme, uz kuru gribu kādreiz mūžā aizceļot, tā ir Islande,» Zane atminas.

Tiesa, tolaik uz viņas sapņu zemi nebija pieejami tiešie lidojumi, «taču tad pēkšņi 2016. gadā tika izziņoti jauni reisi, tostarp arī Rīga-Reikjavīka. Toreiz vēl spēlēju Nacionālajā teātrī štatā, un tieši pēc lielā «Skroderdienu» maratona un nākamajā rītā pēc Jāņiem kāpām lidmašīnā un devāmies atklāt Islandi. Paradoksālā kārtā mans toreizējais kavalieris, tagad nu jau vīrs Guntis Učelnieks, savulaik ir bijis viens no tūrisma aģentūras «Kolumbs» dibinātājiem, un viņš bija pamanījies pasauli izbraukāt krustu šķērsu, taču tieši Islandē ar savu lielo ceļotāja stāžu viņš vēl nekad nebija bijis. Tā nu mēs abi varējām šo zemi atklāt kopā…»

Ļaujas stundu garai fotosesijai pludmalē

Zane smejot piebilst, ka viņas draugi un tuvinieki zina, ka lai nu ko, bet ne fotografēt, ne fotografēties viņa nekad īpaši nealkst, jo viņai patīk baudīt mirkļus ar acīm, ar klātbūtni. «Parasti mēģinu «iefotografēt» mirkļus ar savām acīm, lai tie paliktu savā pašas atmiņā, taču - kad, saskatījušies videoklipu, pēkšņi atpazinām, ka esam nokļuvuši tieši tajā pludmalē, kurā «Vök» bija filmējuši atsevišķus kadrus savas dziesmas videoklipam - apmēram stundu Guntim brīvprātīgi piespiedu kārtā bija «jāizklaidējas», fotografējot mani. Pēc atmiņas inscenējām kadrus no mūs uz Islandi atvilinājušā videoklipa,» Zane smejas un atzīst, ka īpaši daudz citu fotogrāfiju nemaz no šī ceļojuma nav, jo «abi vienojāmies, ka VISS pilnīgi neticamā kārtā arī dzīvē tur izskatās tieši kā tajā video. Cik bieži ir tā, ka tik fotografē un fotografē, bet bildē ne tuvu neizskatās kā dzīvē. Tāpēc citreiz labāk izvēlos nopirkt kādu jau gatavu fotokartīti vai bilžu albumu no konkrētās vietas. Kad draugi prasīja, lai parādām ceļojuma bildes, mēs visiem vienkārši rādījām dziesmas video.»

Zane vēl piebilst, ka, lai gan ceļojums bija galā, bilžu stāsts gan vēl ne. «Jau pēc vairākiem gadiem, kad uzsāku savas maģistra studijas Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas audiovizuālo komponistu nodaļā, pie mums apmaiņas programmā ieradās kāds students no Islandes. Pavisam drīz izrādījās, ka viņš ir personīgi pazīstams ar grupas «Vök» mūziķiem. Protams, pirmā doma bija ar digitālo sakaru starpniecību nosūtīt šīs Islandes ceļojuma laikā tapušās fotogrāfijas grupas mūziķiem kā īpašu sveicienu, tomēr - nolēmām pietaupīt šo izdarību. Lai arī abi studējām tehnoloģiju departamentā, vienojāmies, ka šai savdabīgajai ceļojuma apļveida kompozīcijai jānoslēdzas Islandē ar personīgu tikšanos klātienē. Tā nu gaidām atkal lidojumam labvēlīgu laiku! Cerams, tas būs drīz…»