Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Stradiņa slimnīca: Pēc pusotra gada sāks celt nākamo kārtu

Stradiņa slimnīcas jaunais A korpuss © Ilze Zvēra/ f64 photo agency

Stradiņa slimnīca iepazīstina ar jaunā A korpusa pirmajā kārtā uzcelto ēku, bet A korpusa celtniecība turpināsies - pašlaik jau ir izvēlēts būvprojekta izstrādātājs, kas gan vēl oficiāli nav paziņots. Reāli celtniecības darbi varētu sākties 2018. gada nogalē - 2019. gada sākumā, Neatkarīgajai pastāstīja slimnīcā.

Gaišas, plašas telpas vairākos stāvos, kuras tuvāko divu mēnešu laikā piepildīsies ar iekārtām un mēbelēm - tāds mums atklājas P. Stradiņa slimnīcas jaunais korpuss. Pēc pāris mēnešiem tas vērs durvis gan slimnīcas darbiniekiem, gan pacientiem un sāks savu ikdienas slimnīcas dzīvi. Pagaidām tikai pēc Stradiņa slimnīcas vadības stāstītā var nojaust, kur atradīsies poliklīnika, endokrinoloģijas, reimatoloģijas un citas nodaļas. Savukārt par to, ka jaunajam korpusam būs turpinājums, liecina pagrabstāvā izbūvētie koridori, kuri ved uz nākamo korpusu ēkām, savienojot visas jaunās slimnīcas ēkas.

Stradiņa slimnīcas A korpusa jaunās ēkas oranžā un stikla fasāde kontrastē uz pavasarīgi zilās debess fona, un nezinātājam var šķirst, ka šī ēka ir moderns biznesa centrs, nevis slimnīca. Tomēr iekštelpās dominē baltā krāsa, kā arī zaļās, violetās vai citas krāsas akcenti atkarībā no slimnīcas stāva. Slimnīcas telpas ir plašas, un šo sajūtu pastiprina plašā halle līdz pat ēkas griestiem. Jauno korpusu vēl raksturo minimāla informācija - galvenokārt, norādes skaitļos un virzienu norādošas bultas, taču, kā Neatkarīgajai pastāstīja slimnīcā, iekārtojot nodaļas, norādes gan pacientu, gan pašu mediķu vajadzībām tiks papildinātas. Jaunajās telpās atradīsies poliklīnika, diagnostiskā radioloģija, pacientu reģistrēšanās, stājoties stacionārā, apvienotā laboratorija, manipulāciju telpas, vispārējās terapijas nodaļas - uroloģijas, otorinolaringoloģijas (un šo nozaru operācijas zāles un dienas stacionāri), endokrinoloģijas, reimatoloģijas, nefroloģijas, gastroenteroloģijas un endoskopiju nodaļas un to dienas stacionārs.

Jaunajās telpās notiks arī operācijas dienas stacionārā - pacientu ērtībām palātas būs divvietīgas, un tas ir būtisks ieguvums no ērtību viedokļa, jo līdzšinējās telpās vienā palātā uzturas pat seši septiņi pacienti. Jaunajā korpusā vienā no pagrabstāviem atradīsies plašas telpas sterilizācijas nodaļai, kas apkalpo visu slimnīcu, un tieši šī nodaļa uz jauno korpusu pārcelsies pirmā. Pagrabstāvā izbūvētas arī darbinieku ģērbtuves ar katram darbiniekam paredzētu skapīti. Jaunajā korpusā darbosies ID karšu drošības sistēma un ne visi varēs pārvietoties pa visu korpusu. Piemēram, ar darbiniekiem paredzētiem liftiem nevarēs braukt pacienti, jo liftu iedarbināt varēs tikai ar speciālu karti.

Kopumā šajā ēkā celtniecības darbi veikti 29 948 kvadrātmetru platībā, izbūvējot sešus virsstāvus un divus pazemes stāvus, ar savienojošiem tuneļiem uz blakus esošajām būvēm. Viens no tuneļiem ved uz ieplānoto A korpusa otro ēku, kuru varētu sākt celt 2019. gadā, savukārt otrs gaitenis - uz 21. korpusu (te vēl būvniekiem līdz 2018. gada martam jāveic savienojošā tuneļa uz izbūves noslēguma darbi, jo tos ir iespējams pabeigt tikai brīdī, kad atbrīvotas telpas). Jaunais korpuss durvis pacientiem vērs šā gada 1. jūnijā. Nepilnu divu mēnešu laikā ir jāpaveic pietiekami daudz darba, lai slimnīcu iekārtotu, jo pašlaik tajā nav ne mēbeļu, ne iekārtu. Lielākā daļa mēbeļu jaunajam korpusam tiek pirktas no jauna, piemēram, gultas, skapīši. Stradiņa slimnīcas valdes locekle Arta Biruma norāda, ka daļa medicīnas tehnoloģiju iepirkumu jau ir noslēgusies, mēneša laikā paredzēts uzstādīt visas iekārtas.

Pašlaik ir skaidri zināms, ka Stradiņa slimnīca turpinās celtniecību, un ir sākti sagatavošanās darbi nākamās kārtas būvniecībai. Stradiņa slimnīcas Jaunās būvniecības daļas vadītājs Jānis Komisārs sarunā ar Neatkarīgo apstiprināja, ka A korpusa otrās kārtas būvprojekta izstrādes iepirkums ir noslēdzies, slimnīca no trim pretendentiem ir izvēlējusies vienu, taču pirms to publiskot, norit saskaņošana ar Iepirkumu uzraudzības biroju. Pēc tā tiks izsludināts konkurss būvniekiem, un plānots, ka nākamo kārtu varētu sākt celt 2019. gada sākumā. «Protams, nākotnes slimnīcas mērķis ir uzbūvēt arī B korpusu, kā tas sākotnēji tika plānots,» saka J. Komisārs. Ēkas, no kurām uz jauno korpusu pārcelsies nodaļas, izīrēs.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2017/04/11/stradini-pavasari-sagaida-ar-jauno-eku