Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Vidzemē veiktas pirmās vairogdziedzera operācijas, izmantojot īpašu medicīnisko iekārtu

© Publicitātes foto

Turpinot attīstīt endokrinoloģiskās palīdzības iespējas, Cēsu klīnikā šovasar iegādāta jauna medicīniskā iekārta - neiromonitors, kas ir izšķiroši būtiska drošu endokrinoloģisko operāciju veikšanai. Izmantojot jauno tehnoloģiju, jūlija beigās un augustā jau veiksmīgi īstenotas pirmās trīs, kā arī tuvākajā laikā ir ieplānotas nākamās vairogdziedzera operācijas pieaugušajiem.

Runājot par vairogdziedzera operācijām, Cēsu klīnikas ķirurģijas nodaļas virsārste, ķirurgs Baiba Gabrāne skaidro neiromonitora lomu: “Viena no būtiskām komplikācijām, kas var rasties operācijas rezultātā, ir balsenes nerva bojājums. Nervs inervē balseni, un tas ietekmē mūsu spējas runāt un brīvi elpot. Neiromonitors nodrošina iespēju precīzi kontrolēt to, lai nervs operācijas gaitā netiktu traumēts. Ne velti Eiropas un citu pasaules valstu endokrīno ķirurgu asociācijas rekomendē visās vairogdziedzera operācijās veikt arī neiromonitorēšanu, lai operācija būtu droša.”

Latvijā līdz šim neiromonitors vairogdziedzera operācijās tika izmantots tikai Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcā (PSKUS).

Iespēja attīstīt šo pacientiem svarīgo operāciju veidu arī Cēsu klīnikā veidojās, pateicoties speciālistu līdzšinējām zināšanām un vēlmei arvien pilnīgāk apgūt endokrīno ķirurģiju, jo tam ir nepieciešamas specifiskas prasmes. Piemēram, ķirurgiem Baibai Gabrānei un Gundaram Forstmanim jau ir bijusi iepriekšēja pieredze vairogdziedzera operāciju veikšanā, izmantojot neiromonitoru. Baiba Gabrāne pieredzi guvusi PSKUS, kā arī, praktizējoties klīnikā Zviedrijā, bet Gundars Forstmanis - strādājot par ķirurgu klīnikā Vācijā. Arī pārējie operāciju bloka komandas dalībnieki apmācīti darbam ar jauno iekārtu.

“Būtiska loma un svarīgs darbs veiksmīgas vairogdziedzera operācijas norisē ir anesteziologiem reanimatologiem, jo viņi ir atbildīgi par elektrodu novietojumu, un tieši viņi piereģistrē veiktās stimulācijas atbildes. Līdz ar to anesteziologu apmācība bijusi svarīgs posms, lai sekmīgi izmantotu ierīci”, stāsta virsārste.

Virsārste skaidro arī pacienta ceļu līdz operācijai. Ja pacientam ir problēmas ar vairogdziedzera hormonu balansu, parasti viņš vispirms nonāk pie endokroinologa, kurš izskata medikamentozas ārstēšanas iespējas. Ja nepieciešams, endokrinologs nosūta uz konsultāciju pie ķirurga, kurš tad arī ieplāno un veic operāciju. Ja pacientam struma ir tik liela, ka sāk spiest (t.s. kompresijas simptoms), tad pie ķirurga var nosūtīt arī ģimenes ārsts, un tad operējošais ķirurgs izvērtē indikācijas operācijai, plāno un veic operāciju.

Vairogdziedzera operācijas Cēsu klīnikā tiek veiktas īslaicīgās plāna ķirurģijas ietvarā. Tas nozīmē, ka stacionārā pacients pavada trīs dienas. Pacients iestājas operācijas dienā un jau 2. pēcoperācijas dienā dodas mājās. Pirms tam ir analīžu kontrole, pārsiešanas un jāsaprot, cik izteiktas sāpes ir pacientam.

Cēsu klīnikā endokrinoloģiskās palīdzības joma tiek pilnveidota kompleksi. Pašlaik tā ir vienīgā ārstniecības iestāde ārpus Rīgas, kur pieejamas valsts apmaksātas bērnu endokrinologa konsultācijas. Pilnas slodzes apjomā strādā pieaugušo endokrinologs un diabēta apmācības kabinets, kurā konsultācijas sniedz diabēta apmācības māsa, kā arī ir pieejams podologs. Tiek veiktas plānveida vairogdziedzera operācijas un turpmāk plānots vēl pilnveidot vairogdziedzera izmeklējumu iespējas.