Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

"Tas tiešām notiek 21.gadsimtā Latvijā? Traci saceļ Nila S.Konstantinova vēsts par depresijas ārstēšanas metodēm

© Dmitrijs Suļžics/MN

Psihoterapeits Nils S.Konstantinovs atklāj, ka Latvijā, Strenču psihoneiroloģiskajā slimnīcā depresijas ārstēšanā tiek izmantots elektrošoks jeb Elektrokonvulsīvā terapija, kā autoru labo nozares pārzinātāji.

Nils Sakss Konstantinovs raksta: "Elektrošoka lietošana depresijas ārstēšanai Latvijā, ko pieminēju sarunā ar Jurģi, te sāk pacelt jautājumus. Trauksme ir vietā. Vīkendā sagatavošu plašāku podkāstu par šo tēmu. Pagaidām: jā, tā ir realitāte. Jā, to veic Strenču slimnīcā. Pēc datiem-ap 900 reižu no 2019. gada."

Jurģa Liepnieka interviju ar Nilu Saksu Konstantinovu skatīt šeit.

Nozares pārzinātāji labo autoru: "Elektrokonvulsīvā terapija (EKT) nevis vienkāšoti elektrošoks. Uz pierādījumiem balstīta terapija, iekļauta vadlīnijās, pielietota mūsdienās anestēzijā. Neprofesionāls posts, rada tikai lielāku stigmu par psihiatriju. Savā podkastā pieminiet pubmed publikācijas."

"Šo terapijas metodi plaši lieto, piemēram, Tartu universitātes klīnikā un Viļņas universitātes klīnikā, droši vien, ka tās arī Jūs uzskatāt par atpalikušām."

Tajā pašā laikā daudz komentētāji ir neizpratnē: "Tas tiešām notiek 21.gadsimtā Latvijā?"

"Labvakar! Vai tie ārsti paši izdomāja, ka tāda ārstēšanas metode būtu piemērota un atbilstoša? Vai citās valstīs ir tāda prakse?"