Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

No nākamā gada veselības apdrošināšana būs pieejamāka, ziņo asociācija

© pexels.com

No nākamā gada veselības apdrošināšana būs pieejamāka, jo palielināts ar nodokļiem neapliekamais limits, informē Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) pārstāvji.

No 2024.gada 1.janvāra Latvijā tiks būtiski palielināts ar ienākuma nodokli neapliekamais limits veselības apdrošināšanas polisēm - no līdzšinējiem 426,86 eiro līdz 750 eiro. Darba devējiem, kas iegādāsies darbiniekiem veselības apdrošināšanas polises šī limita ietvaros, par to nebūs jāmaksā darba algas nodokļi. Tādējādi veselības apdrošināšanas polises kļūs daudz pieejamākas un noderīgākas, skaidro LAA pārstāvji.

LAA prezidents Jānis Abāšins norāda, ka tas ļaus darba devējiem nodrošināt darbiniekiem daudz labākas polises, kas tiem sniegs reālu, nevis teorētisku atbalstu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanā.

Latvijas situācijā veselības apdrošināšana ir īpaši svarīgs bonuss darba ņēmējiem, ņemot vērā valsts finansēto veselības aprūpes pakalpojumu zemo pieejamību, uzsver LAA pārstāvji. Vairāki pētījumi un darba devēju novērotās tendences rāda, ka veselības apdrošināšanas polise ir pirmais bonuss, ko darba ņēmēji sagaida, un nereti tas jau tiek uztverts par pašsaprotamu. Veselības apdrošināšanas prēmijas ir aptuveni 10% apmērā no valsts veselības aprūpes budžeta.

Asociācijā norāda, ka 426 eiro nodokļu atvieglojuma limits veselības apdrošināšanas polisēm bija spēkā kopš 2006.gada. Taču veselības aprūpes pakalpojumu cenas šajā laikā pieauga, īpaši pēdējos gados, un polises, ko limita ietvaros varēja atļauties darba devēji darbiniekiem, kļuva arvien tukšākas un sliktākas - ar ierobežotu segumu un apmaksājamo pakalpojumu klāstu.

Latvijā veselības apdrošināšana ir lielākais apdrošināšanas veids, kas LAA ieskatā ir netipiski, pat salīdzinājumā ar mūsu tuvējām kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju.

LAA skaidro, ka to sekmē apgrūtināta valsts veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība, veselības apdrošināšanas polises kā atlīdzības sistēmas sastāvdaļas popularitātes pieaugums un sabiedrības novecošanās, kas nes līdzi paaugstinātu vajadzību pēc medicīniskajiem pakalpojumiem.

Jau vēstīts, ka 2023.gada deviņos mēnešos visvairāk prēmiju Latvijā parakstīts veselības apdrošināšanā - 127,343 miljoni eiro, kas ir par 21,4% vairāk nekā 2022.gada deviņos mēnešos, un veidoja 24% tirgu. Arī apdrošināšanas atlīdzībās apdrošinātāji šogad deviņos mēnešos visvairāk izmaksāja veselības apdrošināšanā - 80,473 miljonus eiro, kas ir par 13,9% vairāk nekā 2022.gada deviņos mēnešos, un veidoja 24,1% tirgus.