Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Viedokļi

Ticības lieta

© F64

12. jūnijā Valsts policija/Kriminālpolicija veica apmeklētājus un darbiniekus apstulbinošu kratīšanu restorānu tīkla Vairāk saules ēdināšanas un citās vietās, aizturot četrus cilvēkus aizdomās par krāpšanos ar kases aparātiem, izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Uzņēmuma līdzīpašnieka Endija Bērziņa «mēs neesam vainīgi» skanēja daudz un visur. Tā kā pagaidām ir tikai policijas vārds pret Bērziņa vārdu, to, kura pusē nostāties, pamatā nosaka ticība. Kam cilvēki tic, uzticas vairāk. Spriežot pēc atsauksmēm, komentāriem un restorāna apmeklētības tā pirmajās atvēršanas dienās pēc piespiedu dīkstāves, tā noteikti nav policija. Nav tā, ka cilvēki mestos aizstāvēt paliela apmēra nodokļu šmugulētājus - ja var ticēt policijas teiktajam, valstij varētu būt nodarīti 1,5 miljonu eiro zaudējumi. Bet policijas informācija ir pārāk nekonkrēta un skopa un noteikti atstāj telpu restorāna īpašnieku argumentiem par konkurentu pasūtījumu un pārkāpumu neatrašanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārbaudēs. Jau sākotnēji izskanēja norādes Čili picas virzienā, kuras bijušajās telpās lielveikalos iemitinājušies pāris Vairāk saules restorāni un kuras pārstāvji neilgi pēc Vairāk saules slēgšanas izsūtījuši veikaliem savus nomas piedāvājumus.

Dīvaini, ka VID plāta rokas neziņā.

Plašo skandālu izraisījušo krimināllietu par vērienīgu krāpšanos un nodokļu apiešanu restorānu tīklā Gan Bei uzsāka un kūrēja VID Finanšu policija. Arī kratīšanu suši restorānos Kabuki un Tokyo City 2015. gadā, kā arī pērn ierosināto krimināllietu pret Tokyo City pēc raidījuma Aizliegtais paņēmiens par aplokšņu algu maksāšanu, arī 2012. gadā kriminālprocesu par Čili picu Liepājā veica VID Finanšu policija. Arī citu klusāk pakratītu restorānu lietā allaž figurē šī VID struktūra, bet te pēkšņi VID neko nezina! Policija ar VID nav sadarbojusies, tā neko nezina par kriminālprocesa uzsākšanas iemesliem un procesuālajām darbībām. Kā VID var nebūt informēts par Kriminālpolicijas rosību lietā, kas ir tiešā tās struktūras atbildībā, kas saistīta ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas? Vai mums atkal sākušies «mentu kari»? Izmantots laiks, kamēr VID ir bez vadības? Vienīgais, ko VID spējis izdvest, bija komentārs par jauno kases aparātu lietderību kā tādu: «Spriežot pēc publiski izskanējušās informācijas, VP uzsāktais kriminālprocess attiecas uz 2016. gadā veiktām uzņēmuma darbībām. Tādējādi uzņēmuma iespējamie pārkāpumi nevar būt par pamatu kases aparātu reformas lietderības apšaubīšanai, jo jaunajām prasībām atbilstošus kases aparātus uzņēmums reģistrēja un uzsāka izmantot 2017. gada augustā.» Policija gan informēja, ka pārkāpumi notikuši «kopš 2016. gada», bet process ierosināts tikai šā gada 29. maijā. Par pārkāpumiem līdz 2017. gada augustam? Vai tie tomēr turpinājās arī pēc jauno kases aparātu ieviešanas? Ja turpinājās, tad tiešām var apšaubīt uzņēmējiem dārgi maksājušo kases aparātu reformas lietderību. Ja beidzās jau pirms teju gada, jāaizdomājas, kāpēc informācija tik ilgi turēta un vai nav izvilkta pēc kāda pasūtījuma, vai arī safabricēta un, kā pieļauj Bērziņš, tiks meklētas «utis». Tās, labi meklējot, var atrast teju jebkurā uzņēmumā, bet nez vai ar tām pietiks tik vērienīgas, skarbas kratīšanas un uzņēmuma darba paralizēšanas attaisnošanai, pat bērnu datoru un krājkasīšu naudas atņemšanai atsevišķu personu dzīvesvietās. Izskatās pēc rupjas iebiedēšanas.

Saudzīgāk Finanšu policija izrīkojās ar Gan Bei, kuras ieskatā ar īpašniekiem saistīta organizēta noziedzīga grupa ik mēnesi no uzņēmuma kasēm izzagusi 700 000 - 800 000 eiro jeb 50% no mēneša apgrozījuma, un toreizējā VID vadītāja Ināra Pētersone «tik klaju visatļautību un tik pārliecinošu izvairīšanos no nodokļiem» vēl neesot pieredzējusi. Uzņēmumu neslēdza, lai saglabātu darba vietas, restorāns turpina strādāt, nomaksājot piespriesto sodu, kas, iespējams, pat bija mazāks nekā Kriminālpolicijas jau radītie zaudējumi Vairāk saules. Tagad VID pat uzteic Vairāk saules, kura restorānos dienās, kas VID veicis reidus, apgrozījums nav īpaši atšķīries no citām dienām, kamēr virknē citu restorānu tas VID viesošanās laikā bijis teju uz pusi lielāks.

Interesanti, kāpēc šajā Finanšu policijas lauciņā rosās Kriminālpolicija? Kāpēc tai rakstīts iesniegums? Negribētos arī domāt, ka pilnīgi bez pierādījumiem, tikai uz viena iesnieguma pamata valstī, kuru vēl tomēr gribas uzskatīt par tiesisku, iespējama šāda represīvo struktūru izmantošana. Ja tā, tad pārējām struktūrām būtu nopietns iemesls satraukties, jo vairums sabiedrības daudz nešķiro, kura iestāde veikusi šo aktu, bet met akmeņus visu represīvo struktūru un pat visas valsts pārvaldes un politiķu virzienā. Arī tiesas, kurai jādod kratīšanas atļauja. Lietā vajadzētu iesaistīties arī premjeram, iekšlietu ministram, finanšu ministrei, lai saprastu, kas notiek Latvijā. Jo ticības visiem kļūst arvien mazāk.