Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Viedokļi

Latvijā jānovērš organizētā noziedzība īpašumu politikas jomā

3.lapa

Ir svarīgi tiesu procesos un strīdos noskaidrot „sīkumus”, kuriem ir nozīme prasības noraidīšanā, pretprasības iesniegšanā un taisnīgas tiesas spriešanā.

Likums ne tikai formāli nosaka nomas tiesību rašanos, bet arī regulē tās. Šajā sakarā jānoskaidro vai jālūdz tiesu noskaidrot, vai ir noticis tiesisks darījums, kurā atļautā veidā veikta darbība tiesisku attiecību nodibināšanai, pārgrozīšanai vai izbeigšanai (CL.1403.p.). Jo ir jābūt skaidrībai: - vai šajā darījumā - zemes nomas attiecību nodibināšanā - ņemti vērā tās dalībnieki, darījuma priekšmets, gribas izpaudums, darījuma sastāvdaļas un forma (CL 1404.p.); - vai prasītājs ir likumīgs zemes īpašnieks, kas ierakstīts Zemesgrāmatā brīdī, par kuru prasa piedziņu vai citu prasītāja tiesību noteikšanu, proti - vai viņam ir prasītāja tiesības; - vai zemes īpašnieks likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 54.panta 2.daļas kārtībā ir izpildījis zemes gabala īpašnieka pienākumu noslēgt zemes nomas līgumu ar privatizētā objekta īpašnieku un vai atbilstoši likumam ir nodibinājušās zemes piespiedu nomas tiesiskās attiecības, proti - vai ir izpildīti minētā privatizācijas likuma 54.panta un zemes reformas likuma 4.panta 5.daļas un 12.panta 2 1 nosacījumi; - vai ir dzīvokļu kopības lēmums par mājas pārvaldīšanas tiesību nodošanu pārvaldītājam (apsaimniekotājam) un vai tas ir spēkā, ir vai nav atsauces par periodiem, kuri saistīti ar prasību, par kuriem spriesta tiesa, vai pārvaldītājs pārvalda māju likuma Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju 50.panta 7.daļas kārtībā, vai viņš ir atbildīgs par visām mājas saistībām ar trešām personām; - vai tiesa ir pārbaudījusi iemeslus, kādēļ dalītā īpašuma zemes nomas līgums nav noslēgts, proti - vai tas nav noslēgts krāpšanas nolūkā, nolūkā slēpt pirmpirkuma tiesības, kuras noteiktas šā likuma 54.panta 3.daļā (ja zemes gabala īpašnieks pārdod zemes gabalu, uz kura atrodas privatizācijas objekts, pirmpirkuma tiesības uz to ir privatizētā objekta īpašniekam (īpašniekiem)). Te arī var būt vietā pretprasība - vai zemes īpašums ir iegūts tiesiski; - vai ar likumu ir noteiktas tiesības maksas piedziņai ar atpakaļejošu spēku, turklāt, ja nav nodibinātas ar likumu noteiktas tiesiskās attiecības un arī šāda atruna nepastāv.

Tātad - šie un, iespējams, citi apstākļi šādos tiesu procesos ir taisnīgas tiesas spriešanai nepieciešamie elementi. Ir jāpārliecinās vai tiesas, taisot spriedumu, ir tos pārbaudījušas un ņēmušas vērā. Jāpierāda, ka SIA Vienotais norēķinu centrs prasības par nomas maksu ar 2008. un turpmākiem gadiem, ir prettiesiskas.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā