Sniegpulkstenīte ir viena no pirmajām puķēm, kas pavasarī uzzied dārzos. No atkusušiem sniega laukumiem pumpuri un ziedi sāk spraukties ārā jau agri pavasarī. Dabā ir apmēram 18 sugas, bet Latvijā aug tikai četras. Sniegpulkstenītes dabā nevarot sastapt bieži.

Bet, ja iegādājas sniegpulkstenīšu sīpolus un stāda tos puķu dobēs, zālienos, akmens dārzos, tad tās var apbrīnot un priecāties daudzus gadus.

Sniegpulkstenītes (lat. Galanthus/galanthus) ir mazi augi, līdz 20 cm augsti, taču to spēks un pavasara ziedēšanas potenciāls ir neizsīkstošs. Tie aug ātri, veido sīpolu ligzdas, un pavasarī priecē ar smalku un smaržīgu ziedu pļavām.

Pēc garās ziemas priecē smalkie smaragda lapu “knābji”, kas parādās no sniega. Sniegpulkstenītes nebaidās ne no sala, ne sniega. Ziedi ir piltuves formas, līdzīgi zvaniņiem, smalki kā porcelāns.

pexels.com

Labvēlīgākie apstākļi stādīšanai

Augsnēm jābūt vieglām, nosusinātām, kultivētām, bez stāvoša ūdens, bet ne sausām. Jūs varat audzēt sniegpulkstenītes zem velēnas (zālienā), tās zālē izskatās burvīgi.

Sniegpulkstenīšu sīpolus labāk stādīt vietās, kur vieta pirms uzziedēšanas ir labi apgaismota saules staros un neatrodas ēku ēnā.

Sniegpulkstenīšu sīpolu stādīšanas laiks

Sniegpulkstenīšu stādīšana rudenī tiek uzskatīta par vispiemērotāko. Daudzi jautā: kad stādīt sniegpulkstenītes? Dārzā var stādīt izraktos sīpolus, sākot ar augustu. Mazās sīpoliņus labāk neglabāt mājās ilgi, lai tās neizžūtu. Ja plānojat iegādāties sniegpulkstenīšu sīpolus no profesionāļiem, kuri tos uzglabā specializētā noliktavā, var tos stādīt vēlāk, pat līdz novembrim.

Svarīgi: sīpoliem ir vajadzīgas 2-3 nedēļas, lai iesakņotos, tāpēc sezonas pēdējā stādīšana ir pāris nedēļas pirms stabilas mīnusa temperatūras.

Kopšana pēc noziedēšanas

pexels.com

Sniegpulkstenīšu audzēšanas kopšanas noteikumi un galvenās iezīmes ir saistītas ar to, ka šis augs ir tipisks efemeroids. Tas nozīmē, ka pavasarī sniegpulkstenītes strauji aug un zied, un vasaras sākumā tās jau dodas pensijā. Īsās augšanas sezonas laikā sniegpulkstenītēm nav nepieciešama īpaša kopšana, taču ir vērts apsvērt dažas lietas.

Pavasara beigās vai vasaras sākumā sniegpulkstenīšu daļa nomirst. Un sīpols aiziet pensijā - šajā laikā tiek veidoti ziedpumpuri nākamajai sezonai.

Tāpēc pēc noziedēšanas nekādā gadījumā nevajag nogriezt novītušu auga virszemes daļu. Ļaujiet barības vielām pārvietoties no lapām uz sīpoliem, lai tie būtu lielie un veselīgi.

Mēslošana tiek veikta pavasarī augšanas periodā. Labāk ir izmantot universālos mēslošanas līdzekļus.

Rudens mēslošanu var veikt no septembra līdz pirmajām salnām, izmantojot mēslojumu ar kāliju, piemēram. Mulsina fakts, ka sniegpulkstenītes taču rudenī “guļ”, tomēr šajā laikā turpinās pumpuru veidošanās pavasarim un sakņu sistēmas sagatavošana ziemai.

pexels.com

Sniegpulkstenītes aug vienā vietā 5 līdz 6 gadus, veidojot sīpolus. Ja pamana, ka augi sākuši sliktāk ziedēt, ir pienācis laiks izrakt un pārstādīt sniegpulkstenītes. Vieglās augsnēs sīpoli vienā vietā aug ilgāk. Smagākās augsnēs tās būs jāpārstāda ik pēc 3-4 gadiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv