© Publicitātes foto

Domājot par mājas renovāciju vai dzīvokļa remontu, galvenā uzmanība tiek pievērsta tādām koplietošanas zonām, kā dzīvojamās istabas vai virtuvee. Tikmēr guļamistaba bieži vien paliek “pēc tam”. 

Tomēr ir labi paturēt prātā guļamistabu, īpaši tagad, kad šī telpa ir ne tika vieta miegam un mīlestībai, bet bieži vien gultā ir arī mājas birojs. Protams, galvenais guļamistabā ir mājīgums un naktsmiers. Telpai nevajadzētu justies kā rosīgam centram, bet gan gaidītai atpūtai, gaismai tuneļa galā.

Guļamistaba ir intīma telpa, un tās iekārtojumā var atļauties realizēt pārdrošākas idejas un vēlmes. Pēc savas pieredzes zinu, cik spārnotas idejas tiek realizētas. Piemēram, viens kungs savu privāto guļamistabu vēlējās iekārtot kā Versaļas pilī. Tā sacīt, ja “dzimis silītē, kāpēc negulēt aiz karaliska baldahīna”. Savukārt sievas guļamistaba tika iekārtota kā a’la Marijas Antuanetes buduārs. Ironiski, ja ņem vērā vēsturisko perspektīvu.

Jokus pie malas, jo guļamistabas plānojumam ir ļoti svarīga nozīme mentālajā un seksuālajā veselībā. Naktsmiers ir ļoti, pat teiktu, galvenais arguments mūsu ikdienas gaitām. Tāpēc šai telpai jābūt pārdomātai līdz pēdējai “vīlītei”.

Funkcionāli guļamistaba ir vienkārša - gulta, naktsgaldiņš, apgaismojums, drēbju skapis un kumode, lai gan par abiem pēdējiem varētu pastrīdēties.

Teorētiski neko vairāk nevajag. Televizora vai spoguļa klātbūtne ir privāts lēmums, tomēr ieteiktu šīs lietas nelikt telpā kurā pavadām 6-10 stundas diennaktī.

Gulta

Apejot stilus un tendences, sākšu ar matraci. Ar gultas rāmi un matraci ir kā ar vistu un olu. Zinātnieki vēl joprojām strīdas, kas bija pirmā. Tomēr mana visdziļākā pārliecība, ka laba gulta sākas ar matraci.

Matracis ir milzīgs faktors labam miegam, tomēr daudzi cilvēki neievēro tā nozīmi un turpina izmantot matraci, kas nesniedz pietiekamu atbalstu un komfortu.

Pētot gultas veikalā, var būt sarežģīti iztēloties, cik daudz vietas rāmis aizņems guļamistabā. Lai to apietu, izlemiet, kur novietot gultas rāmi, un atzīmējiet izmērus uz grīdas ar maskēšanas lenti.

Pārliecinieties, vai ir pietiekami daudz vietas citām mēbelēm. Ideālā gadījumā jums vajadzētu atstāt vismaz 50 centimetrus brīvas vietas ap gultu, lai jūs varētu viegli staigāt. Noteikti pārbaudiet, vai jums ir pietiekami daudz platības, lai pilnībā atvērtu durvis, skapi un jebkuru kumodi.

Ja matracis un rāmis primāri ir komforta un funkcionalitātes jautājums, tad gultas galvgalis ir stila lieta.

Jūsu galvgalis ir lieliska iespēja izteikt sava buduāra stilu. Pirms pievērsties kādam konkrētam stilam, jums būs jādomā, cik daudz vietas tas aizņems. Gultas galvgaļa augstums var nopietni ietekmēt jūsu interjera izskatu un sajūtu.

Tā kā augstie galvgali piešķir eleganci un līdzsvaru telpām ar augstiem griestiem, gultas ar zemiem galvgaļiem ir labākas mazākās telpās. Neaizmirstiet ņemt vērā to cilvēku garumu, kuri izmantos galvgali, jo daži stili var nebūt pietiekami augsti gariem cilvēkiem. Jums būs arī jāpadomā, kā tiks izmantots galvgalis.

Piemēram, ja daudz lasāt gultā, varat dot priekšroku polsterētam galvgalim. Tiem parasti ir putu polsterējums, tāpēc tajos ir daudz ērtāk sēdēt vertikāli.

Tagad no praktiskiem jautājumiem pārējam pie skaistā. Kādos toņos iekārtot guļamistabu, lai tā ne tikai sniegtu komfortu un mājīgumu, bet atbilstu laicīgām tendencēm.

Krāsas

Krāsai piemīt divas galvenās īpašības - dekoratīvā (faktūra, tekstūra, tonis) un funkcionālā (izturība, ērta lietošana). Tāpat krāsai piemīt optiskās īpašības (siltas- vēsas, vieglas - smagas). Un tas viss ir jāņem vērā, cik lielos kvadrātmetros tiek ierīkota guļamistaba.

Lai palīdzētu jums izvēlēties pareizo krāsu virzienu, izvairītos no novecojušām guļamistabu tendencēm, piedāvāju šā gada populārākās krāsu tendences, kas guļamistabai ļaus izskatīties dārgai un mūsdienīgai.

Publicitātes foto

  • Gaiši zaļš- klasisks, nomierinošs un sinonīms dabai, gaiši zaļš ir nokrāsa, kas saglabā mieru. Gaiši zaļā krāsa, kas ir nesaraujami saistīta ar nezūdošo dabas skaistumu, ir mūžīga un daudzpusīga nokrāsa. Bāli zaļā krāsa, ko bieži izmanto, lai izietu ārā, uzlabo mūsu emocionālo labsajūtu. Tam ir nomierinoša, neapdraudoša enerģija, kas liek mums justies droši un mierīgi. Gaiši zaļā krāsa var atsvaidzināt jebkuru telpu, vienlaikus pievienojot dabas pieskaņu.

Publicitātes foto

  • Jaunais neitrālais - dekorēšana ar jauniem neitrāliem toņiem, kas iedvesmoti no dabiskās pasaules krāsām, piešķir interjeram maigu un nomierinošu pieskārienu, ko var slāņot ar faktūrām un toņiem, kas plūst līdzi gadalaikiem. Dabas iedvesmotām krāsām ir raksturīga nomierinoša ietekme, izraisot līdzīgu reakciju, ko rada skats uz jūras ainavu. Nevajadzētu par zemu novērtēt neitrālas krāsu paletes spēku, kas modernai guļamistabai piešķir siltumu un eleganci.

Harmonisku neitrālu toņu shēma rada atstarojošu fonu nemitīgi mainīgajai gadalaiku gaismai. Dekorējot ar neitrālajām krāsām, galvenais elements ir faktūras. Pieskāriens un komforts ir galvenie sensoru stimulatori. Izmantojot baltas un neitrālas krāsas, ir svarīgi pievienot dabiskus elementus un tekstūru; mīksts paklājs zem kājām vai caurspīdīgi aizkari pie loga var patiesi pārveidot telpu. Veidojot slāņveida neitrālu shēmu atcerieties, ka siltāki toņi, piemēram, krēma, lieliski sader ar vēsākiem, tostarp gaiši pelēkiem. Piemēram, maigs zaļš uz grīdlīstes un neitrālas krāsas sienas.

Publicitātes foto

  • Salvija - šī dabas iedvesmotā zaļā nokrāsa ir pacilājoša un nomierinoša, un tās nomierinošajām īpašībām ir augu izcelsmes, padarot to par ideālu izvēli mierīgai guļamistabai.

Publicitātes foto

  • Pusnakts zilais - gadsimtiem ilgi dekorēšanai izmantotie mierīgie tumši zilie toņi ir nemainīgi populāri. Iedvesmojoties no dziļiem okeāniem līdz samtainajām nakts debesīm, tumši zilie toņi, kas spēj uzlabot labsajūtu. Ar savu pievilcīgo mieru nav pārsteigums, ka tumši zilā krāsa joprojām ir viena no populārākajām guļamistabas dizaina izvēlēm.

Tumšākas zilās krāsas pigmenta dziļums piedāvā emocionālu saturu, kas var būt tikpat nomierinošs kā jebkura zaļā krāsa, it īpaši, ja guļamistaba no grīdas līdz griestiem iekārto tumši, samtaini zilā krāsā. Doma par tumšām krāsām varētu šķist priekšnojauta, kas piedāvā nomierinošu gaisotni guļamistabā. Lai iegūtu smalku mājienu tumši zilā krāsā nepārspīlējot, krāsojiet tikai koka virsmas un savienojiet tās ar kontrastējošām ziedu tapetēm vai baltu krāsu, pievienojot mīkstas mēbeles vai aksesuārus, piemēram, paklāju, aizkarus vai gultas polsterējumu ar tumši zilu rakstu kā neitrālas shēmas fokusu.

Publicitātes foto

  • Sarkanās krāsas iekļaušana šajā sarakstā var radīt šoku, taču sarkanā krāsa uzlabo garastāvokli un patiks tiem, kas agri ceļas. Sarkanā krāsa var pārveidot interjeru, pievienojot izsmalcinātu jautru estētiku, kas ir gan pārliecināta, gan rotaļīga. Kā viena no kaislīgākajām un dzīvi uzlabojošajām krāsām, ko izmantot dekorēšanas shēmā, sarkanā krāsa piedāvā greznu un pozitīvas enerģijas lādiņu.

Mērenā daudzumā primārās sarkanās krāsas labi iederas bērnu istabās, savukārt izsmalcinātāki, tumšāki sarkanie toņi veido viesmīlīgus fonus lielām guļamistabām, piemēram koši sarkanie toņi ar oranžu piesitienu. Mūsu miega svētnīcu sienas mēs esam dekorējuši ar sarkanu krāsu kopš cilvēces pastāvēšanas sākuma. Mēs atrodam sarkano krāsu uz senāko alu iemītnieku sienām, un sarkanais pigments tika izmantots neandertāliešu apbedījumos kā dzīvības simbols. Sarkanā krāsa ir labu sarunu un mīlestību rosināšana, tādā veidā padarot to par ilgstošu iecienītāko guļamistabā, uzreiz aiz tumši zilās krāsas.

Publicitātes foto

  • Meža zaļais. Jau trešais zaļais tonis šosezon. Mežu varenība jau sen ir iedvesmojusi interjera dizainu. Neatkarīgi no tā, vai tas ir ozola krāšņums vai burvīgā akanta lapas forma, bagātīgie, samtaini smagnējie zaļumi iedot telpai skābekli. Zaļās guļamistabas mūs pārliecina ļoti primitīvā līmenī. Mēs zinām, ka varam atrast pārtiku un ūdeni, kas nozīmē, ka zaļā krāsa ir vienāda ar dzīvību.

Izmantojot tumšos zaļumus mūsu mājās, rodas pārliecības un atpūtas sajūta. Tomēr, ja ieskauj sevi ar pārāk daudz zaļas krāsas vai nepareizu nokrāsu, tas var izraisīt stagnācijas un letarģijas sajūtu. Tumši zaļā krāsa ir neticami daudzpusīga, un to var savienot pārī ar tik daudziem toņiem un materiāliem, kas izceļ tās silto vai vēso toni. Dziļi zaļā krāsa atdzīvojas ar daudz dabiskās gaismas, tāpēc tā vislabāk ir piemērota telpām, kas vērstas uz dienvidiem. Turklāt meža zaļums ir nomierinošs.

Publicitātes foto

  • Dzeltens. Tā kā dzeltenā krāsu gamma ir viena no pacilājošākajām guļamistabas krāsu tendencēm, nav pārsteidzoši, ka tā piedzīvo renesansi 2024.gadā. Garastāvokļa uzlabošanai siltā dzeltenā krāsa mazā vai tumšā guļamistabā ienes enerģiju un pārliecību.

No glītās prīmulas līdz garšīgajam citronam dzeltenā krāsa rada siltumu un sauli ikvienai virsmai, kam tā pieskaras. Šī jautrā krāsa piešķir telpai optimismu un ir lieliski piemērota, lai guļamistabā ienestu pozitīvu lādiņu. Dzeltenā krāsa ir arī ļoti nomierinoša, it īpaši, ja to apvieno ar vēsiem, nomierinošiem toņiem, piemēram, pelēkiem un bāliem, klusiem ziliem kā Van Goga gleznā “Guļamistaba”.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv