© Foto: Pexels.com

Zobu pastas plankumi, pirkstu nospiedumi, matu laka, putekļi – tikko notīrīts vannas istabas spogulis pavisam drīz atkal ir netīrs.

Spoguļi gaitenī vai guļamistabā arī ar laiku kļūst netīri. Cik ilgu laiku no rītiem pavadāt pie spoguļa?

Smalks izstrādājums

Foto: Pexels.com

Spoguļi prasa īpašu uzmanību, jo tas sastāv no stikla plāksnes, sudraba vai alumīnija pārklājuma un vairākiem lakas slāņiem. Sudraba pārklājums, kas rada atspīdumu un kam ir atvērtas malas, un tā daudzslāņu pārklājums padara spoguli trauslu. Spogulis bez rāmja laika gaitā var mainīties, ja, piemēram, izmanto nepiemērotu mazgāšanas līdzekli.

Ūdens pilienus ir grūti noslaucīt no pašas malas vai spoguli var ietekmēt šķīdinātāju, piemēram, nagu lakas noņemšanas līdzekļa, tvaiki. Malas zona ir trauslākā spoguļa daļa, tāpēc lai nodrošinātu, ka tas sānos nebojājas, tīrīšanas laikā labāk neizmantot mazgāšanas līdzekļus. Spoguļu tīrīšanai parasti pietiek ar ūdeni un vienkāršiem sadzīves līdzekļiem.

Vieglu netīrumu notīrīšana no spoguļa

Foto: Pexels.com

Lielākā daļa netīrumu uz spoguļiem ir ūdenī šķīstoši, un tos var noņemt, noslaukot vai viegli noberžot no stikla virsmas. Vislabāk tos notīrīt ar siltu ūdeni. Nedaudz samitrina spoguli ar ūdeni, piemēram, izmantojot smidzināšanas pudeli vai mitru drānu. To darot, virsma nedrīkst būt pārāk slapja. Pēc tam maigi noslaukiet visu spoguli ar mīkstu drānu. Tīrīšanai neizmanto rupjas šķiedras drānu, jo tas var saskrāpēt stiklu.

Pēc tam nosusina spoguli ar otru drānu (piemēram, ar kokvilnas), lai nepaliktu svītras. Labākais risinājums ir izmantot mikrošķiedras drānu, jo tās ir bez plūksnām. Notīrot ar mikrošķiedras drānu, spogulis ilgu laiku būs bez putekļiem.

Īpašu netīrumu notīrīšana

Laika gaitā, it īpaši uz vannas istabas spoguļa nosēžas ne tikai ūdenī šķīstošas vielas. Matu laku un želeju, kosmētiku, piemēram, lūpu krāsu un skropstu tušu vai pirkstu nospiedumus bieži vien nevar notīrīt tikai ar ūdeni. Tam palīdzēs mīksta, mitra drāna ar nelielu daudzumu mazgāšanas līdzekļa. Vienkārši uzklājiet to uz spoguļa, paberziet to un noskalojiet ar tīru ūdeni.

Kā alternatīva mazgāšanas līdzeklim ir piemēroti arī stikla vai logu tīrīšanas līdzekļi, bet tad jāievēro piesardzība. Tā kā mazgāšanas līdzeklis var ietekmēt spoguļa plēvi uz spoguļa malas un izmainīt to nokrāsu, vienmēr, ja iespējams, pēc tīrīšanas spoguļa malas rūpīgi jānoslauka. Tomēr labākais risinājums spoguļu tīrīšanai ir neizmantot mazgāšanas līdzekli.

Kā tīrīt spoguli?

Foto: Pexels.com

Sāciet, notīrot noturīgos traipus. Spoguļiem vannas istabā vai uz tualetes galdiņa matu laka, grims un un pirkstu nospiedumi bieži atstāj traipus. Tos var noņemt, noslaukot spoguli ar nelielu daudzumu spirta uz mīkstas drānas. Pēc tam izsmidziniet savu spoguli ar stikla tīrītāju vai vēlamo tīrīšanas šķīdumu. Lai noslaucītu spoguli, izmantojiet mikrošķiedras drānu. Strādājiet no malas līdz malai un pēc tam no augšas uz leju, neizmantojiet apļveida kustības.

Lai pārbaudītu, vai spogulis ir tīrs un bez svītrām, uz to jāpaskatās no dažādiem leņķiem, pārvietojoties pa telpu. Visus netīrumus vai pirkstu pēdas var noņemt, nopulējot spoguli ar tīru drānu.

Kā neļaut spogulim aizsvīst?

Foto: Pexels.com

Lai spogulis neaizsvīstu, to var noslaucīt ar pilienu tīra neatšķaidīta mazgāšanas līdzekļa. Pēc tam virsmu nopulējiet. To darot, spogulis būs dzidrs apmēram divas nedēļas, pat ja tas atrodas vannas istabā, ur tas visbiežāk aizsvīst.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv