Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Aptauja: Katrs trešais darba ņēmējs pusgada laikā plāno mainīt darbavietu

© Pixabay

Katrs trešais jeb 33% aptaujāto darba ņēmēju Latvijā atklāja, ka nākamā pusgada laikā plānot meklēt labāk apmaksātu darbavietu, liecina "Alma Career", kuras sastāvā ietilpst arī interneta personāla atlases uzņēmums "CV-Online Latvia", veiktā starptautiskā aptauja darba ņēmējiem.

Vienlaikus 38% Latvijas darba ņēmēju par darbavietas maiņu nav pārliecināti, bet 29% atzina, ka jaunu darbavietu tuvākā pusgada laikā neplāno meklēt.

Aptaujas rezultāti, atklājot dalībnieku apmierinātības līmeni ar šī brīža atalgojumu, parāda, ka Latvijā tikai katrs piektais darba ņēmējs jeb 21% ir pilnībā apmierināts vai apmierināts ar saņemto samaksu, 38% nav apmierināti, bet 41% bija neitrāls vērtējums, atzīmējot, ka neesot ne apmierināti, ne neapmierināti ar to.

Salīdzinot datus ar Lietuvu un Igauniju, aptaujā tika secināts, ka kaimiņvalstīs atalgojuma apmierinātības rādītāji ir augstāki - Lietuvā 24%, bet Igaunijā 32% aptaujāto darba ņēmēju norādīja, ka ir apmierināti ar savu šī brīža algu.

Salīdzinot aptaujas rezultātus Baltijas valstīs, Latvijā strādājošie visbiežāk jūtas nepietiekami novērtēti un uzskata, ka atlīdzība nav taisnīga, ņemot vērā amatu un darba pienākumus - to atzīmēja 57% aptaujas respondentu. Lietuvā šis rādītājs ir 54%, bet Igaunijā 51%. Savukārt kā atbilstošu savu atalgojumu norādīja 24% Latvijā strādājošo, 1% uzskata, ka tiek pārvērtēti un saņem vairāk, bet 18% bija grūti novērtēt.

Vērtējot savu šī brīža darba devēju, 17% Latvijā strādājošie to ieteiktu arī citiem, savukārt 49% organizāciju, kurā strādā nerekomendētu kā labu darbavietu, bet katram trešajam jeb 34% darba ņēmēju bija neitrāla attieksme pret darba devēju.

Darba ņēmēju aptauja tika veikta 13 valstīs, uzrunājot vairāk nekā 61 000 respondentu, no kuriem 4706 bija darba ņēmēji Latvijā.