Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Krāpnieki nesnauž: sola attālināta darba iespējas, bet mērķis viens - izkrāpt naudu

© Pixabay

Pagaidu nodarbinātības un darbā pieņemšanas uzņēmums “BIURO” brīdina par krāpniekiem, kas uzdodas par darbiniekiem, piedāvājot attālinātu darbu. “BIURO” aicina uzmanīties no krāpnieciskiem zvaniem un īsziņām, kurās cenšas izvilināt personas datus un bankas konta detaļas, lai izkrāptu naudu.

Latvijā aizvien vairāk krāpnieku mēģina iegūt bankas un personu apliecinošu dokumentu datus, uzdodoties par kompānijas “BIURO” pārstāvjiem un solot piedāvāt attālinātu darbu. Uzņēmuma pārstāvji brīdina, ka “BIURO” personāla atlases speciālisti, kas veic reālas darba intervijas, nekad nelūgs dalīties ar bankas konta izrakstu kopijām vai kopīgot datora ekrānu attālinātu interviju laikā.

Uzņēmums brīdina, ka “BIURO” personāla atlases darbinieki ar kandidātiem sazinās tikai, veicot telefona zvanu vai sūtot e-pastu. “BIURO” darbinieku e-pasta adreses formāts ir vārds.uzvārds@biuro.lv.

Krāpšanas shēma

Visbiežāk krieviski runājoši krāpnieki sazinās, zvanot caur lietotnēm “WhatsApp” vai “Telegram” stāstot, ka kontaktpersona ir aizpildījusi attālinātā darba veidlapu un tiek izteikts piedāvājums piedalīties nākamajā atlases procesa posmā. Ja potenciālais upuris apgalvo, ka nav pieteicies darbam, krāpnieks atzīst, ka ir kļūdījies, bet tik un tā piedāvā aprunāties par pievilcīgu darba iespēju.

Ja persona ir ieinteresēta, tiek veikta īsa telefonsaruna un pēc tam krāpnieki organizē attālinātu video tikšanos, izmantojot “Zoom” vai “Google Meet” platformas. Šīs tikšanās laikā, kas var ilgt līdz pat stundai, krāpnieki iepazīstina ar uzņēmumu, uzdodoties par “BIURO”, un lūdz kandidātu dalīties ar savu ekrānu, neizslēdzot mikrofonu. Kamēr tiek apspriesti darba piedāvājumi, krāpnieki lūdz personu dalīties ar savu bankas konta numuru un kopīgot datora ekrānu, cerot iegūt vēl papildu datus. Krāpnieki var lūgt arī bankas izrakstu par pēdējiem sešiem mēnešiem, lai tādējādi iegūtu apliecinājumu, ka kandidāta konts ir pareizs, kā arī prasīt nofotografēties kopā ar personu apliecinošu dokumentu.

Pēc viltus darba intervijas krāpnieki nosūta personai veidlapu, kurā mēģina iegūt vairāk datu, solot izveidot “BIURO” profilu un savienot kandidāta bankas kontu ar sistēmu. Ja persona piekrīt aizpildīt veidlapu, visbiežāk tam seko īsziņa ar tekstu "Jūsu kredīta pieteikums ir apstiprināts".

Uzņēmuma brīdinājums

Pēdējo 2 nedēļu laikā “BIURO” ir saņēmis informāciju par 19 līdzīgām krāpnieciskām darbībām, un šāda shēma tiek izmantota jau kādu laiku. Nav pierādījumu, ka krāpnieki būtu noformējuši kredītu pieteikumus uz savu upuru vārda, taču ir iespējams, ka iegūtie dati varētu tikt izmantoti nākotnē, lai mēģinātu iegūt papildu informāciju vai nodarītu citu kaitējumu.

Reālā darba intervijā, kas notiek attālināti, “BIURO” personāla atlases speciālisti nelūdz kandidātiem dalīties ar ekrāna skatu, pieslēgties bankas kontam, uzrādīt bankas konta izrakstus vai kopīgot personu apliecinošu dokumentu fotogrāfijas. Turklāt darbā pieņemšanas process vienmēr ir bezmaksas - kandidātiem nekad netiek prasīts veikt maksājumu par interviju.

"Mēs aicinām cilvēkus būt uzmanīgiem, jo novērojam, ka pēdējā laikā būtiski pieaug krāpniecisko gadījumu skaits, kuros cenšas iegūt personas datus. Ja šaubāties par to vai “BIURO” ir sazinājies ar jums, varat rakstīt mūsu personāla atlases nodaļai pa e-pastu info@biuro.lv, lai noskaidrotu šīs informācijas patiesumu. Tāpat aicinām par krāpnieciskiem gadījumiem ziņot policijā,” brīdina , “BIURO” informāciju un tehnoloģiju vadītājs Rimantas Kuodys.