Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

ES delegācijas Krievijā organizētā festivālā bez producentu atļaujas iekļautas Latvijā radītas filmas

© Pexels.com

Krievijā, kur kopš 1.novembra notiek Eiropas Savienības (ES) delegācijas rīkots "Eiropas filmu festivāls", bez producentu atļaujas iekļautas arī divas filmas, kuru tapšanā piedalījušās radošās komandas no Latvijas, trešdien vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Festivāla repertuārā iekļauta gan filma "Oļegs", kas veidota kā Latvijas, Lietuvas un Beļģijas kopprojekts, gan arī Zviedrijas un Latvijas kopražojums "Imada bērnība".

Filmas "Oļegs" producente Alise Ģelze raidījumā pauda, ka sazinājusies ar filmas izplatītājiem Briselē, kuru sūtīto festivālu sarakstos pēdējā pusgada laikā Krievija nav bijusi. Organizācijā pausts, ka Krievijā pasākumu rīko cita organizācija ar tādu pašu nosaukumu, kurai pārdotas tiesības filmu izplatīt "Eiropas filmu festivāls" tīklā. Ģelze par festivālu Krievijā uzzinājusi no LTV.

Tikmēr filmas "Imada bērnība" producents Matīss Kaža LTV pauda, ka tieši Zviedrijas producents ir atbildīgs par līgumu ar pārdošanas aģentu. Arī viņš nav ticis informēts par filmas izplatīšanu Krievijā un atzina, ka, ja būtu varējis paust viedokli, šādam festivālam nebūtu piekritis.

Kaža pauda, ka ir sazinājies ar filmas pārdošanas aģentu ar lūgumu izņemt filmu no repertuāra, taču aģents atbildējis ar paskaidrojumiem, ka festivāls Krievijā tiek finansēts no ES līdzekļiem, tas ir ES projekts un tam neesot saistība ar Krievijas diktatora Vladimira Putina režīmu.

"Bet es domāju, ka šajā laikā ir vienalga, vai tur ir tiešs sakars vai nav. Mums nevajadzētu kā Eiropas producentiem atļaut savas filmas demonstrēt šajā teroristiskajā valstī," raidījumā uzvēra producents.

ES delegācija Krievijā LTV pauda, ka filmu festivāls netiek organizēts, sadarbojoties ar Krievijas oficiālajām institūcijām. Festivāls esot kā instruments, lai popularizētu Eiropas vērtības, kultūru, domas un vārda brīvību, tādējādi ļaujot arī efektīvāk atmaskot Krievijas propagandu pret ES.

Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (JV) minēja, ka, viņasprāt, filmu festivāls Krievijā izskatās pēc PSRS mantota propagandas paņēmiena, kurā ar kultūras darbībām tiek radīta ilūzija par to, ka attiecības abu pušu starpā ir normālas vai normalizējas.

Patlaban pēc producentu lūguma gan filma "Oļegs", gan "Imada bērnība" no paredzētās festivāla programmas ir izņemtas.