Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

"Apocalyptica" atgriežas ar "Metallica"

ATGRIEŽOTIES PIE SAKNĒM. Šoreiz Rīgas koncertā čellisti no grupas Apocalyptica klausītājiem piedāvās Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos – programmu, ar kuru viņi kļuva pasaulslaveni pirms 20 gadiem © Publicitātes foto

Jau šonedēļ, 1. novembrī, Arēnā Rīga uzstāsies leģendārā somu čellistu grupa Apocalyptica, kas virtuozi apvieno smago mūziku ar klasisko instrumentu skanējumu. Koncertā izskanēs programma, kas šo grupu padarīja slavenu pirms 20 gadiem, – Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos.

Jau nojucis skaits, cik reižu pie mums ar koncertiem jau bijusi somu grupa Apocalyptica - šķiet, šī būs astotā (!). Pirmoreiz čellisti te viesojās 2000. gadā Ķīpsalas hallē, toreiz savā repertuārā balstoties uz visiem trim tolaik izdotajiem albumiem Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos, Inquisition Symphony un Cult. Nākamie koncerti bija Dzintaru koncertzālē (2002. gada augusts), Sporta manēžā (2003. gada maijā), Skonto hallē (2005. gada jūnijā) un Arēnā Rīga (2007. gada oktobrī, 2009. gada aprīlī un 2014. gada martā). Lieki piebilst, ka tik bieži pie mums nav uzstājusies neviena Rietumu grupa.

Protams, pa šiem laikiem daudz ūdens aiztecējis un daudz kas mainījies arī Apocalyptica dzīvē. Jāatgādina, ka 1993. gadā izveidotais kolektīvs Sibēliusa akadēmijas audzēkņa Eikas Topinena vadībā sākotnēji bija kvartets, kas spēlēja tikai uz čelliem - no tiem laikiem ierindā vēl palicis Pāvo Letjenens. Iesākumā viņi sava prieka pēc mēģināja uzspēlēt smagās mūzikas skaņdarbus, īpašu uzsvaru liekot uz grupas Metallica darbiem, jo šī blice četrotnei bija īpaši mīļa. Reiz viņu uzstāšanos kādā klubā ievēroja tur nejauši ieklīdušie mūzikas ierakstu kompānijas Zen Garden Records pārstāvji, un tālākais jau noritēja kā pasakā. Albums Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos tika izdots 1996. gadā un dažās nedēļās pārvērta mūziķus par pasaules mēroga zvaigznēm. Mūzikas kritiķi neskopojās ar slavinošiem epitetiem un grupas debijas albumu sauca par «jaunu vārdu smagajā mūzikā» un «gada galveno relīzi». Albums bija tik veiksmīgs, ka vēlāk mūziķiem nācās krietni nopūlēties, lai sagrautu izveidojušos un iesakņojušos stereotipu, ka «Apocalyptica ir uz čelliem spēlēta Metallica». Grupa savā repertuārā iekļāva ne vien rokmūzikas hitu kaverversijas, bet arī savas kompozīcijas un klasisko skaņdarbu rokmūzikas versijas.

90. gadu beigās Topinenam un Letjenenam kā pastāvīgais grupas biedrs pievienojās Helsinku Filharmoniskā orķestra mūziķis Pertu Kivilākso, bet vēl lielākas pārmaiņas notika 2003. gadā, kad Apocalyptica rindās iekļāvās pirmais nečellists - bundzinieks Miko Sirens. Taču vēl lielākas pārmaiņas bija relatīvi nesen, 2014. gadā, kad par pilntiesīgu grupas locekli kļuva spāņu izcelsmes amerikāņu dziedātājs Frenkijs Perezs - tieši ar viņu pie mikrofona izdots pēdējais grupas studijas albums Shadowmaker (2015). Kā informē koncertaģentūra Makroconcert, vokālists gan laikam uz Rīgu nedosies - vismaz par to liecina tehniskajā raiderī iekļautais mūziķu skaits. Tas arī būtu loģiski, jo šajā Apocalyptica koncertprogrammā viņš nekādi neiederas: pēc 20 gadiem, kad visai pasaulei pierādīts, ka grupa ir absolūti pašpietiekama, tā nolēmusi atgriezties pie saknēm un piedāvāt skatītājiem programmu, kas pilnībā sastāv tikai no grupas Metallica hitiem. Uzmetot aci grupas iepriekšējos koncertos izpildītajai setlistei, var pieļaut, ka arī Rīgā izskanēs kādas 18 kompozīcijas, sākot no Enter Sandman un Master Of Puppets, līdz pat Nothing Else Matters un One.

Neatkarīgās apskatnieks uz somu čellistu grupas koncertiem piestaigājis jau kādas reizes sešas, vienmēr pats par sevi brīnoties, kāpēc tas atkal bija vajadzīgs. Taču nekad pēc šiem koncertiem nav palikusi vilšanās sajūta, jo Apocalyptica vīri ar savu azartu prot aizraut klausītājus. Nav šaubu, ka ar Metallica dziesmu versiju programmu viņiem tas izdosies pilnīgi noteikti, tāpēc šoreiz pat nav daudz jādomā, vai atkal doties lūkoties Apocalyptica. Doties!