Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Nacionālais teātris sola emocionāli piesātinātu sezonu

BALTAIS NAMS. Kamēr aktieri baudīja atvaļinājumu, visu vasaru ap teātri čakli rosījās strādnieku brigāde, lai, sagaidot jauno sezonu, Latvijas Nacionālā teātra fasāde, kas pēc iepriekšējā remonta jau bija mazliet appelējusi, atkal būtu balta un skaista. «Kura māja tagad ir baltāka? Varbūt mūsējais tagad ir baltais nams?» teātra direktors Ojārs Rubenis ir priecīgs, ka divu gadu garumā tomēr izdevies pierunāt Rīgas domi atbalstīt ieceri par fasādes renovāciju © F64

Ar Preses brokastīm teātra kafejnīcā, svinīgo kopā sanākšanu, īpašo ceļojošo balvu pasniegšanu un kopīgu fotografēšanos pie teātra savu 99. sezonu vakar atklāja Latvijas Nacionālais teātris.

«Es ceru, ka šajā lietaini un vējaini saulainajā vasarā esat labi atpūtušies, kaut kur paceļojuši, kaut ko pabaudījuši un kaut ko jaunu redzējuši, ka esat pabijuši kopā ar savām ģimenēm, kas patiesībā ir pats būtiskākais - pie tiem darbu apjomiem, kādos mēs strādājam,» no visas sirds sveicot kolēģus atgriežamies savā otrajā ģimenē, teica Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis. Viņš uzsvēra: jaunā sezona sākusies ar tādu pašu aktieru sastāvu, ar kādu noslēdzās 98. sezona, bet - teātra štatā ir uzņemti četri jaunie aktieri, Latvijas Kultūras akadēmijas absolventi, ar kuriem līgums noslēgts uz gadu. «Trīs no viņiem - Kārlis Reijers, Igors Šelegovskis un Ilva Centere - jau pilntiesīgi iekļāvušies mūsu teātra apritē un jau spēlē vairākās izrādēs, un ceturtā ir Madara Bore. Man prieks, ka teātrī ieplūst jaunas asinis, un ir cerība, ka pēc gadiem no viņiem izveidosies brīnišķīgi aktieri,» teica Ojārs Rubenis.

LABĀKIE. Par Nacionālā teātra 98. sezonas labākajiem aktieriem teātra žūrija atzinusi Daigu Gaismiņu un Arturu Krūzkopu. Elzas Radziņas kulons Daigai Gaismiņai pasniegts par Rasmas lomu izrādē Zilā un lomu izrādē Veiksmes stāsts, savukārt Kārļa Sebra gredzens Arturam Krūzkopam ticis par Lielā Līkā lomu izrādē Pērs Gints. Bet aktrise Dita Lūriņa par Elzas lomu izrādē Sieviete saņēmusi ceļojošo Antas Klints gredzenu - par spilgtāko mīlētājas lomu. Tāpat īpaša atzinība tika izteikta arī Uldim Anžem - par titullomu izrādē Pērs Gints / F64

Svinīgajā sezonas atklāšanas sanāksmē tika gan pasniegtas tradicionālās teātra balvas (attēlā balvu ieguvēji), gan sveikti aizvadītās sezonas nodarbinātākie aktieri - Līga Zeļģe ar 162 nospēlētām izrādēm, kura šo titulu nemainīgi saņem jau vairākus gadus pēc kārtas, un Uldis Siliņš (172). Pavisam 2016./2017. gada sezonā nospēlētas 617 izrādes un teātri apmeklējuši 161 311 skatītāju, un visvairāk spēlētā izrāde bija režisora Vladislava Nastavševa iestudētās Asins kāzas (33).

Tāpat vakar tika godinātas aizvadītās sezonas Gada izrādes: lielajā zālē - Tuvā pilsēta (rež. K. Serebreņņikovs), bet mazajos spēles laukumos - Zilā (rež. T. Treinis). Pateicību par darbu, ziedus un kolēģu aplausus saņēma arī aizvadītās sezonas labākais administratīvais un tehniskais darbinieks - Rita Golubeva un Rodrigo Lorencis. Pirmo reizi savu īpašo balvu par vislabāk izgaismoto izrādi pasniedza arī teātra atbalstītājs a/s Latvenergo - šo balvu par gaismu partitūru izrādē Pērs Gints godam nopelnījis gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Vēl īpaši tika sumināti «trīs džeki», kuri šovasar apprecējušies, un tie ir aktieri Artis Drozdovs, Mārtiņš Brūveris un Ivars Puga. Teātra direktors piebilda, ka uz kāzām nav bijis aicināts un, ja par Drozdova un Brūvera kāzām viņš uzzinājis no feisbuka, tad to, ka apprecējies arī Puga, viņš uzzinājis tikai vakar no dzeltenās preses. «Es zinu, ko nozīmē laulības dzīve, tāpēc paskatieties, ko viņi visi dabū - medu!» sveicot jaunos vīrus, teica Ojārs Rubenis.

Teātra direktors neslēpa prieku, ka arī Spēlmaņu nakts žūrija Nacionālā teātra pagājušās sezonas darbu ir novērtējusi pietiekami labi - ar 26 nominācijām. «Lai arī mums ir vislielākais nomināciju birums, man gan jāsaka, ka šoreiz mums ar žūriju domas dalās ārkārtīgi kardināli. Tik kardināli, kā nekad. Bet es jau pietiekami ilgi esmu teātrī, lai neapstrīdētu žūrijas lēmumu, jo saprotu, ka tas vienmēr būs daudzmaz subjektīvi. Jā, šis tas nosāpēja, par šo to esam priecīgi, bet kopumā, ar ļoti kritisku aci vērtējot pagājušo sezonu, es kā teātra vadītājs mūsu darbu gribētu vērtēt kā kvalitatīvu un labu, pēc desmit ballu sistēmas liekot astoņi, pat astoņi ar pusi,» teica Ojārs Rubenis, secinot, ka mākslinieciskais ceļš, ko viņi visi kopā veido, ir diezgan precīzs.Latvijas Nacionālā teātra 99. sezonā plānoti 14 jauniestudējumi, no kuriem pirmais būs 14. septembrī - režisores Indras Rogas iestudētais Ingas Ābeles Klūgu mūks.