Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Sāļā saldme Sicīlijas rietumos

MARSALAS SIMBOLI. Sāls dzirnavas Vidusjūras lagūnā un saulrieta gaismēnu spēles sāls rezervuāros ir viens no Rietumsicīlijas Marsalas pilsētas simboliem © Anita DAUKŠTE

3.lapa

Eriče pāri visam

Lai no kuras vietas jūs arī brauktu pa ceļam uz Trapāni vai Marsalu, ir diezgan droši, ka jūs redzēsiet kalnu ar pilsētu tā galā. Arī naktī - pilsēta tiek skaisti izgaismota. Tā ir viduslaiku pilsēta Eriče. Uzbraucot pa ceļa serpentīnu 750 metru augstumā, jūs nonāksiet viduslaiku muzejpilsētā. Tās augstākajā galā atrodas cietokšņa (Castello di Venere) drupas, bet līkumotās un šaurās ieliņas kalnup aptver vēl virkni piļu un baznīcu. Avoti vēsta, ka Eričē ir 60 baznīcu. Patiesībā grūti par to pārliecināties, bet ļoti daudzas - jā, ir gan. Dažās tiksiet iekšā par brīvu, izbaudot īpašo mazo lūgšanu namu gaisotni, dažās prasīs ieejas maksu. Ja negribat doties dievnamos, apskatiet suvenīrveikaliņu preces un mielojieties krodziņos un saldumu veikaliņos. Tāpat kā Eriči var redzēt gandrīz no jebkuras vietas Trapāni apkārtnē, tā arī no Eričes kalna var vērot aizgrābjošus dabasskatus: gan uz Trapāni pilsētu un sālsezeriem, gan Egadi salām, gan iekoptajiem vīna dārziem un meloņu dārziem kalnu pakājē, gan jūru, kas dzirkstī saules staros.

Mirklis ar sicīliešu priekšteču kultūru - Sedžestā

Ja savilkušies mākoņi traucē pludmales priekus, var doties uz seno pilsētu, precīzāk, tās drupām - Sedžestu. Tā atrodas 305 metrus augstā Barbaro kalna virsotnē, un arī no tās paveras lielisks skats uz visu ieleju līdz pat jūrai. Pagātnē - Sedžesta bija viena no elīmu tautas apdzīvotajām ietekmīgākajām un varenākajām pilsētām. Elīmi bija viena no trīs sicīliešu senajām pamatiedzīvotāju grupām, iespējams, tie bija antīkās Trojas bēgļu pēcteči. Savas attīstības kulmināciju Sedžesta kā pilsēta sasniedza grieķu un romiešu valdīšanas laikos. Precīzs pilsētas dibināšanas laiks nav zināms, taču jau 11. gs. p.m.ē. tā bija apdzīvota - tur atradās elīmu dibināts ciems Egesta. Mūsdienās no senās pilsētas ir saglabājušies grieķu teātris un doriešu stilā veidots templis. To apskatei ir vai nu jābruņojas ar pacietību, kāpjot divos kalnos, vai arī jāsagatavo naudiņa, lai regulāri kursējošos busos uzbrauktu kalna virsotnē. Sedžestas amfiteātrī ik pa brīdim notiek teātra izrādes un koncerti - tam jābūt neaizmirstamam piedzīvojumam, jo akustika ir lieliska līdz pat mūsu dienām. Un skats uz apkārtni - vēl krāšņāks. Kā jau Sicīlijā.