Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Klasiskā un citādā Sanktpēterburga

PILSĒTA. Sanktpēterburgas simboli joprojām – zelta kupoli, paceļamie tilti un, protams, Vara jātnieks – tēlnieka Etjēna Falkonē veidotais piemineklis caram Pēterim I © Autore un scanpix

3.lapa

Krievu Hamlets ar ovācijām

Sanktpēterburgā ir daudz teātru - gan valsts, gan neatkarīgie. Jau Rīgā izpētīju, ka vēlos redzēt slavenā horeogrāfa un baletmeistara Borisa Eifmana iestudējumu Krievu Hamlets. Biļeti internetā iepriekš nenopirku, un pirmais darbs bija doties uz Teātra kasēm, kuras pilsētā ir daudzviet, tostarp metro stacijās. Izrāde pēc divām dienām, palikušas trīs biļetes! Lielajā Aleksandrijas teātrī, kur bez skatītāju zāles ir pieci balkoni, visas biļetes bija pārdotas, un katrā ložā tika ielaists vēl viens skatītājs, kurš stāvēja kājās. Nodejot Hamletu tā «tuvu tekstam»... Tas ir iespējams! Publikas ovācijas. Ģertrūdes atveidotājai primabalerīnai rožu klēpis. Un... atkal ovācijas... ovācijas... ovācijas.

Ja gribas ko netradicionālu, tad var paskatīt teātra studijas Skorohod reklāmas. Iepriekš šajā teātrī skatījos monoizrādi par mūsdienu tehnoloģiju attīstību ar interaktīvu vizuālo noformējumu. Skatītāju uzmanība divu stundu garumā neatslāba.

Autore un scanpix

Interesants kultūras centrs ir Tkači, arī tur notiek dažādi pasākumi, tādi kā, piemēram, pērnruden kanēļa bulciņu festivāls.

Sanktpēterburgā ir daudz, ko redzēt. Tiešām.

***

DER ZINĀT

• Uz Krieviju braucot, nepieciešama vīza.

Ja gada laikā plānoti vismaz divi braucieni, tad finansiāli izdevīgāk iegādāties gada vīzu.

• Ceļojumam paredzēto naudas summu vēlams sadalīt - daļu jau Latvijā samainīt rubļos, daļu atstāt bankas kartē.

Ar karti iespējams norēķināties veikalos, kafejnīcās, par naktsmītni u. c., taču suvenīru iegādei vairāk noderēs skaidrā nauda, jo pie ielu tirgotājiem tie ir lētāki nekā veikalos.

• Par maltītēm nav jāuztraucas - pilsētā ir daudz kafejnīcu, ēdnīcu un restorānu visdažādākajām gaumēm. Ja ieturaties demokrātiskā vietā, tad pusdienas izmaksās 3-4 eiro. Ja dzīvojat apartamentos, tad var ko ēdamu nopirkt veikalā un ieturēties mītnes vietā. Pārtika ir salīdzinoši lētāka nekā Latvijā.

• Pirms došanās ceļojumā rūpīgi jāsaplāno dienu kārtība - ko gribēsiet redzēt. To iespējams un vajadzētu izdarīt jau iepriekš.

Var izveidot kontu sociālajā tīklā Vkontakte.ru un piesekoties Sanktpeterburgas grupām, kurās ir info par interesantiem apskates objektiem un kultūras pasākumiem.

• Informācija par teātru repertuāru un koncertiem atrodama vienkopus atsevišķā biļešu tirdzniecības lapā.

• Noteikti jānoskaidro par reģistrēšanos Krievijā. Šobrīd spēkā esošā kārtība nosaka: ja ilgāk par piecām darba dienām, tad jāreģistrējas policijā.

! Nepazaudējiet mazo anketiņu, kura paliks pie jums, iebraucot Krievijā. (Vienu pusi noplēš Krievijas robežsardze, otra paliek pie ieceļotāja.) Izbraucot, tā ir jāatdod, jo dati tiek ievadīti sistēmā. Cilvēks iebrauca, cilvēks izbrauca.

! Rūpīgi iepazīstieties ar sarakstu, ko nedrīkst vest pāri robežai.

Gan Krievijas, gan Latvijas puses muita strādā diezgan cītīgi un neapmierinās tikai ar anketām un apjautāšanos, bet apskata arī bagāžu.