Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Klasiskā un citādā Sanktpēterburga

PILSĒTA. Sanktpēterburgas simboli joprojām – zelta kupoli, paceļamie tilti un, protams, Vara jātnieks – tēlnieka Etjēna Falkonē veidotais piemineklis caram Pēterim I © Autore un scanpix

2.lapa

Klasika un eksotika

Visjaukāk pa pilsētu ir staigāt kājām, izjust tās garu, taču Sanktpēterburgas attālumi nav salīdzināmi ar Rīgu. Tāpēc, ja laiks ir ierobežots, tad tiešām ir vērts iegādāties biļeti uz pilsētas apskates ekskursiju. Tad apmēram pusotras stundas laikā jūs ar autobusu izvadās pa centru, īsumā iepazīstinot ar pilsētas vēsturi un ievērojamākiem apskates objektiem. Tāpat tiek piedāvātas arī ekskursijas uz tuvējiem ārpilsētas objektiem, piemēram, Pēterhofu, pils ansambli ar greznām un fantastiskām strūklakām, ko mēdz dēvēt arī par krievu Versaļu. (Ja braucat pavasarī vai rudenī, tad var apskatīt, kad ir strūklaku sezonas atklāšana vai slēgšana, kas ir vērienīgi pasākumi ar koncertu un uguņošanu.) Var aizbraukt uz Puškinu, kas senāk bija pazīstama ar nosaukumu Carskoje selo un kur jaunības dienas vadīja Aleksandrs Puškins. Šeit ir Pētera I sievas Katrīnas pils komplekss, kurā atrodas atjaunotā Dzintara istaba. Otrā pasaules kara laikā tā mistiski pazuda, bet uz Sanktpēterburgas trīssimt gadu jubileju 2003. gadā tā tika izgatavota no jauna savā oriģinālajā veidolā. Tiešām vārdos neaprakstāms meistardarbs.

Sanktpēterburgas muzejos arī tiek piedāvātas grupu ekskursijas. Protams, ir vērts apmeklēt Ermitāžu, vienu no pasaules lielākajiem mākslas un kultūras muzejiem, ko 1764. gadā dibinājusi Katrīna Lielā. Tur gan skatāmā ir tik daudz, ka grūti saprast - ar ko sākt, ar ko beigt, no kā atteikties.

Mazāks, bet ļoti bagātīgs ir Krievu muzejs, kur vienkopus redzami labākie krievu mākslinieku darbi, absolūtā klasika. Tostarp Ivana Aivazovska Devītais vilnis, Aleksandra Ivanova reliģiskie sižeti, Karla Brilova iespaidīgā Pompeju bojāeja ar mākslinieka pašportretu, Andrejs Rubļovs, Iļja Repins un citi. Turpat netālu atrodas arī katedrāle Spas na krovi jeb Kristus augšāmcelšanās katedrāle, kas celta vietā, kur 1881. gada 1. marta atentātā nāvējoši ievainoja imperatoru Aleksandru II. Šī celtne ir krāšņa no skata un unikāla ar savām mozaīkām.

Apskates vērts ir privātais Faberžē muzejs, turpat pilsētas centrā, Fontankas krastmalā. Tā īpašnieki centušies pa visu pasauli meklēt, iegādāties un atvest atkal uz Krieviju slavenā Krievijas juveliermeistara Karla Faberžē darbus. Gan visiem zināmās Faberžē olas, kas tika gatavotas pēc cara ģimenes pasūtījuma, gan citus darinājumus.

Esot Sanktpēterburgā, protams, jāredz arī Ņevas tiltu pacelšana naktī. Uz šo pasākumu tāpat iespējams iegādāties organizētas ekskursijas biļetes, bet, ja uz savu roku - tad jāsaprot gan, kurā Ņevas puse esat jūs, kurā naktsmītne.

Ja gribas izjust ziemeļu Venēcijas garšu un laika apstākļi atļauj, tad var braukt pilsētas apskates ekskursijā pa kanāliem, Ņevu līdz pat Somu līcim ar kuterīšiem.

Ekskursiju piedāvājumā ir arī netradicionāli varianti - piemēram, pastaigas pa Sanktpēterburgas jumtiem. Un tiešām - svētdienas rītā iepretī Kazaņas katedrālei uz augstā Grāmatu nama jumta redzama cilvēku grupa. Cik droši? Nav informācijas.

Ir realitātes šovs par pilsētas mistērijām, kur bukletā minēts, ka cilvēkiem ar vājiem nerviem labāk nenākt. Ir iespējas izbraukt ar baikiem, ko vada kāda motociklistu kluba biedri (viņus ar šo piedāvājumu gan redzēju tikai vienu reizi, svētdienas rītā).

Turpinājumu lasi nākamajā lapā