Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra \ Mūzika

VĒRTS REDZĒT: Virsvērtība ikdienībai

ELĪNA ŠIMKUS: «Es vienmēr aicinu uz jebkuru koncertu, jo garīgais baudījums, ko varam gūt jebkurā koncertā, ikdienībai piešķir virsvērtību. Lai atslēgtos pēc garas darbadienas, daudz vienkāršāk ir televīzijā skatīties seriālus, bet cik daudz mēs no tā gūstam savai garīgajai izaugsmei un dvēselei, ar ko mēs to pabarojam?» © F64

Lielajā piektdienā, 14. aprīlī, koncertzālē Lielais dzintars Liepājas simfoniskais orķestris un koris Latvija aicina klausīties 21. gadsimta Mesiju – pasaulslavenā skandināvu komponista Svena Dāvida Sandstrēma oratoriju. Diriģenta Māra Sirmā vadībā uzstāsies arī solisti Elīna Šimkus, Laura Teivāne, Staņislavs Ļeontjevs un Rihards Millers.

Par godu 250. gadadienai kopš baroka komponista Georga Frīdriha Hendeļa aiziešanas mūžībā, Svenam Dāvidam Sandstrēmam oratoriju Mesija pasūtināja prestižā Štutgartes Starptautiskā Baha akadēmija un Oregonas Baha festivāls. Pasūtinātāju vēlme bijusi jauno oratoriju balstīt angliskajā Čārlza Džennena libretā, kas ir pamatā arī Hendeļa slavenajai oratorijai Mesija. Komponists, kurš daudzus savus skaņdarbus radījis, godinot baroka laika meistarus, pats savu 2008. gadā radīto 120 minūšu garo Mesiju raksturo kā «vecmodīgu slaidšovu». Dzirdēt Džennena vārdus jaunajā mūzikā varētu būt līdzvērtīga pieredze tai, kādu pirms 260 gadiem varētu būt izjutusi publika, klausoties Hendeļa Mesiju. Soliste Elīna Šimkus studiju laikā Norvēģijā ir dziedājusi Hendeļa Mesiju, bet ar Svena Dāvida Sandstrēma daiļradi sastopas pirmo reizi. Māksliniece uzskata, ka cilvēkiem šis skaņdarbs varētu būt vieglāk uztverams, jo tā teksts ir angļu valodā. «Es vienmēr aicinu uz jebkuru koncertu, jo garīgais baudījums, ko varam gūt koncertā, ikdienībai piešķir virsvērtību. Lai atslēgtos pēc garas darbadienas, daudz vienkāršāk ir televīzijā skatīties seriālus, bet cik daudz mēs no tā gūstam savai garīgajai izaugsmei un dvēselei, ar ko mēs to pabarojam? Šis būs brīnišķīgs koncerts, arī lieliska iespēja sasaistīt brīvu vakaru ar pārdomu laiku, izbaudīt skaistu mūziku. Jo Lieldienu stāsts jau ir par Augšāmcelšanās brīnumu, par to, ka mēs visi šodien varam dzīvot, pateicoties tam, ka Kristus pie krusta mira par mums. Un kristīgajā pasaulē šis ir ļoti skaists un pozitīvs stāsts,» saka Elīna Šimkus.

Lieldienās Elīna Šimkus būs mājās, un viņa cer, ka, atbraucot no koncerta Liepājā, viņai vēl būs iedvesma un arī enerģija sīpolu mizās un dažādos dabā atrodamos zaļumos sakrāsot Lieldienu olas. «Lieldienu svētdienā būšu mājās. Pirmo reizi, kopš dzīvoju Tukumā, dziedāšu Tukuma katoļu draudzes Svētās mises laikā, un šo notikumu gaidu gan ar prieku, gan ar satraukumu, jo savās mājās vienmēr ir īpaša sajūta uzstāties,» stāsta Elīna Šimkus. Pēc tam diena tiks pavadīta kopā ar vīru, pianistu Vestardu Šimkus, viņa ģimeni - māsu, mammu un tēvu. «Droši vien Vestards mani arī kārtīgi izšūpinās. Tā sakritis, ka turpat piecu gadu laikā, kopš esam precējušies, šī būs tikai otrā reize, kad Lieldienās abi esam mājās Latvijā, vienmēr bijis jābūt kaut kur. Ja būs labs laiks, dienu pavadīsim saulītē un svaigā gaisā,» atzīst Elīna Šimkus. Protams, šī diena nepaies bez klasiskā vēlējuma - priecīgas Lieldienas. «Būt kopā, priecāties, nemeklēt papildu prieka avotus un stimulus. Tā diena ir liela pati par sevi.».