Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Izstrādāti tūrisma maršruti cilvēkiem ar invaliditāti

Nākamgad Latvijas pilsētās tiks organizēti semināri tūrisma industrijas dalībniekiem, jo vides pieejamības tēma ir daudzšķautņaina un ne visiem ir saprotami kritēriji, kas jāievēro, lai objektu pilnā apmērā varētu nosaukt par invalīdiem pieejamu © F64

Ceļošana nav un nedrīkst būt tikai veselo cilvēku privilēģija – to jau sen ir sapratušas attīstītās Eiropas un pasaules valstis, bet arī tur ne viss ir sakārtots atbilstoši invalīdu vajadzībām. Latvijas Paraolimpiskās kustības priekšsēdētāja Daiga Dadzīte atzīst, ka viena no invalīdiem ērtākajām vidēm ir radīta Tenerifē, kā arī Francijā, bet ne Parīzes centrā. Ļoti labi apstākļi ir Somijā un vairākās citās vecās Eiropas valstīs.

Nevar noliegt, ka arī Latvijā pēdējos gados vērojamas pozitīvas tendences, taču vēl ir daudz darāmā, lai gan Latvijas, gan ārvalstu ceļotājiem tiktu nodrošināta ērta piekļuve tūrisma objektiem un attiecīgs serviss.

Informatīvā bāze ir neapmierinoša

Aizvien lielāku interesi par Latvija, tajā skaitā Rīgu, izrāda ceļotāji ar īpašām vajadzībām no visas pasaules. Diemžēl ne visi tūroperatori, kā arī tūrisma informācijas centri nespēj sniegt šiem cilvēkiem pilnvērtīgu informāciju par objektu pieejamību, viesnīcām, transportu un citām ceļošanai svarīgām lietām, tāpēc bieži interesenti tiek novirzīti aktuālākos jautājumus noskaidrot invalīdu un viņu draugu apvienībā Apeirons. Apvienības pārstāvis Juris Pabērzs skaidro: «Cilvēku ar invaliditāti vajadzības ir specifiskas, un ir saprotams, ka cilvēkiem, kuri ikdienā nesaskaras ar cilvēkiem ar invaliditāti, nav īsti skaidrs, kas šiem cilvēkiem nepieciešams, lai viņi ceļojot saņemtu tieši to, ko gaidījuši, nevis saskartos ar nepārvaramiem šķēršļiem. Lai informētu par pieejamām vietām, apvienība Apeirons ir izstrādājusi aplikāciju Mapeirons, kurā ir atrodama informācija par pieejamām vietām un tūrisma maršrutiem, kas ir pieejami cilvēkiem ar invaliditāti.

Pēdējos gados interesi izrāda arī tūrisma objektu apsaimniekotāji, viesnīcas un citi pakalpojumu sniedzēji, jo apzinās, ka cilvēki ar invaliditāti un viņu pavadoņi ir maksātspējīga publika, kas dod pienesumu visai tūrisma industrijai. Lai veicinātu tūrisma objektu apsaimniekotāju līdzdalību invalīdiem pieejamas vides veidošanā, invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons nākamajā gadā izsludinās konkursu par invalīdiem pieejamākajiem vides objektiem. Vienlaikus vairākās Latvijas pilsētās tiks organizēti semināri tūrisma industrijas dalībniekiem, jo vides pieejamības tēma ir daudzšķautņaina un ne visiem ir saprotami kritēriji, kas jāievēro, lai objektu pilnā apmērā varētu nosaukt par invalīdiem pieejamu.»

Projektā Visits4u tapuši maršruti vairākās Eiropas valstīs

Invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons 2016. gadā sadarbībā ar Lielbritānijas, Spānijas, Itālijas, Grieķijas un Bulgārijas organizācijām un pašvaldībām uzsāka realizēt projektu Visits4u, ko finansē Eiropas Savienības programma COSME. Projekta ietvaros tika izveidots pa diviem cilvēkiem ar invaliditāti pieejamiem tūrisma maršrutiem Grieķijā, Spānijā un Latvijā - Rīgā un Siguldā. Projektā aprakstītas visas ceļojuma iespējas, sākot no lidostas, ceļa līdz viesnīcai, kas ir ērta cilvēkiem ar invaliditāti, līdz pat tualetēm, kas aprīkotas atbilstoši cilvēku ar invaliditāti vajadzībām. Maršruti ir pieejami arī vieglajā valodā, un ir izveidoti video par maršrutiem zīmju valodā. Vienlaikus projektā izstrādāts interneta apmācību kurss tūrisma profesionāļiem, lai viņu piedāvājumi būtu pieejami visiem. Apzināti arī Eiropas un pasaules pieredzes labās prakses piemēri un izstrādātas rekomendācijas, kā uzlabot tūrisma pakalpojumu un piedāvājumu cilvēkiem ar invaliditāti. Juris Pabērzs: «Mēs uzskatām, ka ir ļoti svarīgi nodrošināt ticamu, kvalitatīvu, pārbaudītu informāciju par iespējām ceļot, lai ceļojums sagādātu tikai patīkamas un pozitīvas emocijas. Un bieži vien šādas informācijas trūkst tāpēc, ka sabiedrībai nav izpratnes par to, cik tas svarīgi, jo pat mazs šķērslis var padarīt ceļojumu neizdevušos.

Vēl viena svarīga lieta ir komunikācija, kā pasniegt informāciju, lai tā būtu pieejama visiem, cilvēkiem ar redzes, dzirdes, intelektuālās attīstības traucējumiem. Bieži par to netiek padomāts.»

COSME atbalstītais projekts ir liels ieguldījums, kas gan ārvalstu ceļotājiem ar invaliditāti sniegs iespēju labāk iepazīt Latviju un Rīgu, gan arī mūsu cilvēkiem iepazīt Eiropas valstu skaistākās un interesantākās vietas, kas ne tikai iedos jaunas krāsas viņu dzīvei, bet arī pilnveidos viņu personības un liks justies piederīgiem plašās pasaules tūrisma industrijai. Vairāk par projektu un projekta rezultātiem varat uzzināt mājaslapā www.visits4u.eu.

*

Projektu Visits4u līdzfinansē Eiropas Savienības programma COSME