Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

IeM Informācijas centrā turpmāk vairs nebūs pieejami vairāki pakalpojumi

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Valdība otrdien atbalstīja jaunu Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra (IC) maksas pakalpojumu cenrādi, kas paredz vairākus jaunus maksas pakalpojums

Pārskatot IC sniegtos maksas pakalpojumu veidus, ir konstatēts, ka nepieciešams svītrot maksas pakalpojuma veidu "Dokumentu kopiju izgatavošana" un "Dokumentu izsniegšana aizzīmogotā aploksnē pēc personas pieprasījuma", jo šādi pakalpojumi ir zaudējuši aktualitāti un tādēļ tie turpmāk vairs netiks sniegti.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likums paredz, ka likuma subjektiem, kā arī uzraudzības un kontroles institūcijām ir tiesības pieprasīt un par maksu Ministru kabineta noteiktajā apmērā saņemt ziņas no informācijas sistēmas "Sodu reģistrs".

Sodu reģistra likums paredz reģistrā iekļautās ziņas sniegt tiešsaistes datu pārraides režīmā, ja tiek identificēts ziņu pieprasītājs.

Valdības otrdien atbalstītajā regulējumā iekļautais maksas pakalpojums - ziņu sniegšana tiešsaistes režīmā no IC uzturētajām informācijas sistēmām - nodrošinās iespēju veikt nepieciešamo datu saņemšanu tiešsaistes režīmā, maksājot par informācijas sistēmas abonēšanu un katru atsevišķu elektronisko pieprasījumu.

Savukārt Sodu reģistra likums paredz reģistrā iekļautās ziņas sniegt izziņas veidā, līdz ar to noteikumu projektā tiek iekļauts maksas pakalpojums - izziņu sniegšana no Informācijas centra uzturētajām informācijas sistēmām normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos, kad ziņu saņemšana paredzēta par maksu.

Lai sekmētu virzienu uz modernu un efektīvu publisko pārvaldi, tiek radīta iespēja privātpersonām izziņas saņemt arī ārvalstīs. Cenrādī tiek paredzēts jauns maksas pakalpojums - dokumentu nosūtīšana ierakstītā vēstulē pēc personas pieprasījuma ārpus Latvijas teritorijas. Līdz ar to, ja persona uzturas ārvalstī, personai būs iespēja saņemt izziņu ne tikai Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā, bet arī pašai nepastarpināti, kas potenciāli personai samazina gan izmaksas, gan izziņas saņemšanas laiku.

Vienlaikus noteikumu projektā tiek ietverts jauns maksas pakalpojums - dokumentu izsniegšana, kas tiks veikta aizzīmogotā aploksnē, to nosūtot kurjerpasta sūtījumā uz Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu. Šis maksas pakalpojums tiks sniegts, pamatojoties uz personas pieprasījumu.

Noteikumu projekts paredz arī jaunu maksas pakalpojumu - "daudzvalodu veidlapas" izsniegšana. Daudzvalodu veidlapas izmantojamas kā tulkošanas palīglīdzeklis, kuru pievieno publiskiem dokumentiem, tostarp, izziņām par sodāmības neesamību, kuras izsniedz Informācijas centrs.