Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

IESKATIES: Kā plānots izmainīt Skanstes apkaimi?

© F64

2.lapa

Projekts 40 gadiem

Niedru vietā tiks izveidots pilsētas kanāls ar unikālu lietus ūdeņu savākšanas sistēmu. Lietus laikā ūdens kanālā veidos mākslīgu dīķi, bet sausā laikā - ar ūdeni nodrošinās blakus esošās zaļās teritorijas. Tāpēc ūdens līmenis dīķī pastāvīgi mainīsies. Vienā kanāla pusē tiks izveidots pilsētas pašvaldības parks (kas veltīts Latvijas simtgadei), bet otrā - privātā apbūve. Starp citu, kopumā jaunajā apkaimē būs trīs parki. Vēl divus - vienu Grostonas ielā (“Skanstes parks”) un otru - kvartālā New Hanza (“Pilsētas dārzs”) labiekārtos privātie investori. Pilsētas parkā būs atvēlēta vieta pirmsskolas bērnudārzu audzēkņiem.

Pasaules prakse - bizness veidojas tajās vietās, kurās pilsēta ir izveidojusi attiecīgu infrastruktūru. Pašvaldība daļu darbu, tostarp arī parka ierīkošanu, veiks jau nākamgad. Pēc tam tiks veidots kultūras trijstūris - Laikmetīgās mākslas muzejs, konferenču zāle un radošais kvartāls Sporta iela 2 (2021.-2022. gads). Tajā gadā arī tiks pabeigta tramvaja līnija.

Vēlāk teritorijā ir plānots attīstīt dzīvojamo apbūvi un ofisus, tiks izveidots tirdzniecības centrs, Ganību dambja virzienā - dzīvojamā apbūve un vēl viens parks.

Līdz 2024. gadā būs pieaugusi ne tikai teritorija, bet arī darbavietu un dzīvesvietu skaits - aptuveni divas reizes. Pirmais Skanstes attīstības posms tiks īstenots teritorijā, kas atrodas blakus Vecrīgai, New Hanza un teritorijā pie Skanstes stadiona.

2057. gadā tiks attīstīta teritorija pie Arēnas Rīga un Olimpiskā sporta centra. Šī vieta kļūs par biznesa rajona epicentru, kur apbūve stiepsies 15 metru augstumā. Jo tuvāk vēsturiskajam centram, jo zemākas ēkas.

Pēc SIA “Grupa 93” vadītāja Neila Balgaļa vārdiem, galvenais uzdevums ir izveidot pilsētas centru par pievilcīgu vietu dzīvei un darbam, kas vienlaicīgi varētu sniegt pienesumu visai pilsētai. Līdzās mūsdienīgām augstceltnēm būs apzaļumota teritorija ar lielu daudzumu ūdenstilpju.

Kas notiks ar mazdārziņiem?

Pēc Dzintara Baloža vārdiem, pašlaik pamestajās pašvaldības teritorijās, kurās agrāk atradušies mazdārziņi, praktiski neviens nedzīvo. Līgumi ar iepriekšējiem īrniekiem nav atjaunoti.

F64

Īpašumus, kuri atrodas uz privātas zemes, ir plānots iekļaut kopējā attīstības plānā.