Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nobalso par sev tīkamāko Rīgas puķu dobi

© Kaspars Krafts/f64

SIA "Rīgas meži" no šodienas, 24.jūlija, aicina sabiedrību pirmo reizi balsot par skaistākajām galvaspilsētas "Vasaras puķu dobēm - 2023"! Iedzīvotāju simpātiju balsojumā uzvarējusī dobe tiks apbalvota piektdien, 4.augustā - 1.Baltijas Starptautiskā Vasaras puķu dobju festivāla noslēgumā, kas notiks Rīgā un kā iniciators ir "Rīgas meži".

Balošana no pirmdienas, 24.jūlija līdz piektdienas, 4.augusta plkst.8.00 (no rīta) iespējama "Rīgas mežu" daļas "Dārzi un parki" Facebook lapā: https://ej.uz/b1fw. Šeit ievietotas desmit Rīgas Vasaras puķu dobju fotogrāfiju kolāžas. Lai nobalsotu par sev tīkamāko dobi, jāreģistrējas Facebook un jānospiež "Like", "Love" vai "Care" emocijzīme. Balsojumu Facebook iespējams atrast arī, meklējot mirkļbirkas #VasarasPuķuDobes 2023 #PuķuDobjuBalsojums.

Desmit dobes balsošanai izvirzījuši "Rīgas meži", un tās veidojuši un kopj uzņēmuma daļas "Dārzi un parki" speciālisti un dārznieki. Šīs dobes festivāla ietvaros, atbilstoši noteiktiem kritērijiem, vērtēs arī triju Baltijas valstu galvaspilsētu pārstāvju un ekspertu žūrija.

Savukārt sabiedrība - rīdzinieki un pilsētas viesi, Facebook aicināti balsot par sev tīkamāko dobi, kā arī aplūkot klātienē šos stādījumus:

- Latvju cimdu raksti - Esplanādes parkā, aiz pieminekļa O.Kalpakam,

- Lielvārdes josta - pie Brīvības pieminekļa,

- Liepupes brunču krāsas un raksti - A.Kronvalda parkā, pie pieminekļa R.Blaumanim,

- Dobe senās Rīdzenes upes tecējuma daļas vietā - Līvu laukumā,

- Dobe pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas,

- Madonas brunču krāsas un raksti - A.Kronvalda parkā, pie Kongresu nama,

- Pēc mākslinieces Elitas Patmalnieces gleznas veidotā dobe - A.Kronvalda parkā, pie Elizabetes un Strēlnieku ielu krustojuma,

- Alsungas brunču krāsas un raksti - Uzvaras parkā, pie Slokas ielas un Uzvaras bulvāra krustojuma,

- Suiti cimdu rakstu krāsas un raksti - skvērā Kuldīgas un Slokas ielu krustojumā,

- Vasaras puķu dobe Ziedoņdārzā, pie strūklakas.

No 2. līdz 4.augustam SIA "Rīgas meži" organizē 1.Baltijas Starptautisko Vasaras puķu dobju festivālu - 2023. Tā laikā eksperti no trīs Baltijas valstu galvaspilsētām vērtēs Rīgas, Tallinas un Viļņas Vasaras puķu dobes. Noslēgumā, katrā pilsētā, atbilstoši noteiktiem vērtēšanas kritējiem, tiks izvēlētas četras dobes šādās kategorijās - dizains, radošums, apsaimniekošana, kā arī katrā galvaspilsētā tiks piešķirta galvenā balva.

Savukārt piekto balvu noteiks iedzīvotāju balsojums, kuru organizē katra pilsēta atsevišķi.

Baltijas festivālā piedalās trīs dalībnieki - "Rīgas meži" (Rīga), "Vilniaus miesto parkai" (Viļņa) un "Kadrioru park" (Tallina). Visi dalībnieki ikdienā rūpējas par savu pašvaldību dārziem un parkiem.

Par "Rīgas mežu" / "Dārzu un parku" Vasaras puķu dobēm

"Rīgas mežu" veidotie apstādījumi priecē un sniedz veldzējumu cilvēkiem, kā arī ienes pilsētvidē vēl lielāku bioloģisko daudzveidību. Tāpat Rīgas apstādījumi ar katru gadu kļūst ilgtspējīgāki. Piemēram, tiek pārskatīti dobju iekārtošanas koncepti, lielāks vasaras ziedu krāšņums ir vietās, kuras ir cilvēku apmeklētākas, savukārt citviet vairāk tiek stādītas ziemcietes.

Šogad "Rīgas mežu" daļa "Dārzi un parki" savās teritorijās izveidojuši un aprūpē aptuveni 60 vasaras ziedaugu stādījumu - 30 vasaras puķu dobes un tik pat augu kompozīcijas - ziedu piramīdas, vāzes, puķu sienas un grozus. Šie pilsētvides elementi atrodas gan pilsētas centrā, gan Pārdaugavā, Mežaparkā, Teikā, Ziemeļblāzmas parkā un citviet.

Vairāk nekā 20 Latvijas galvaspilsētas ziedaugu stādījumi iekļauti arī "Rīgas mežu" izveidotajā Vasaras puķu dobju digitālajā ceļvedī: https://ej.uz/177v. Tajā atrodams arī īss apraksts un foto par katru puķu veidojumu.