Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Māja

Iemācies pagatavot mākslīgu magones ziedu

© Leonīds Gusevs

Noteikti efektīga dāvana un pārsteigums pāri visam – par tik pompozu, milzīgu magones ziedu neko citu pateikt nevar. Izlaidumā, kristībās, vārda, dzimšanas dienā vai jebkurā citā saviesīgā pasākumā tādu milzu košumu saņemot, divas lietas ir skaidras: šī puķe noteikti aizēnos visus citus ziedus un nekad nenovītīs.

Pagatavošana – nu pavisam vienkārša. Ideju iesaka floriste dekoratore Evija Apermane

NEPIECIEŠAMIE MATERIĀLI:

Sarkanas, dzeltenas un zaļas krāsas floristikas kreppapīrs, karstās līmes pistole un karstā līme, grieznes, lazdas vai kāda cita koka maiksts zieda kātam

DARBA GAITA:

1. No divu sprīžu plata dzeltenā floristikas kreppapīra nogriež gabalu, kas ir puse no ruļļa platuma.

2. Nogriezto gabalu pārloka uz pusēm. Sākot no locījuma malas, divu trešdaļu garumā visu papīru sagriež aptuveni centimetru platās strēmelītēs.

3. Uz nesagrieztā kreppapīra malas vienā punktā pavisam nedaudz uzpilina karsto līmi, ņem kātu un, ik pa gabalam uzpilinot nedaudz līmes, strēmelītēs sagriezto kreppapīru stingri uzrullē uz kāta.

4. Strēmelītes, kas cieši piekļāvušās cita citai, ar roku viegli sabužina.

5. Ziedlapu veidošanai no sarkanas krāsas kreppapīra nogriež piecas aptuveni 15 cm platas strēmeles. Visas strēmeles saliek kopā un sagriež trīs vienādās daļās, tā iegūstot izejmateriālu 15 ziedlapu veidošanai.

6. Ziedlapas veido, papīram augšējā galā stūrus tikai nedaudz noapaļojot, bet apakšējā daļā tos nogriežot izteikti šaurākus.

7. Floristikas kreppapīra labā īpatnība ir tā, ka tas viegli pakļaujas deformācijām: ziedlapiņu augšējo daļu ar pirkstiem viegli sagofrē un veido kruzulīti. Ziedlapas viducīti nedaudz iespiež.

8. Ziedlapas pa vienai vienmērīgi pielīmē visapkārt viducītim.

9. Lai panāktu pilnībā atplaukuša zieda efektu, ārējā malā izveido un pielīmē 7–8 ziedlapas, kas ir nedaudz lielākas nekā tuvāk viducītim līmētās: kreppapīru griež 17–18 cm platās strēmelēs, katru strēmeli pārgriež uz pusēm, izgriež nedaudz lielākas formas ziedlapas, izloka kruzulīti, ar pirkstiem iespiež viducīti un pielīmē.

10. Magones kauslapas izgriež no zaļas krāsas kreppapīra: no ruļļa nogriež trīs 5 cm platas strēmeles, katru sagriež trīs vienādās daļās un izgriež kauslapu formu.

11. Katrai kauslapai ar pirkstiem viegli iespiež viducīti, apakšējā daļā uzpilina karstās līmes pilienu un aplīmē visapkārt ziedam ar izliekumu uz iekšu.

12. Līmējot otru kauslapu kārtu, raugās, lai lapiņu izliekums būtu uz āru vērsts .

13. Zieda kātu pa spirāli notin ar šauru (2–3 cm) un garu zaļā kreppapīra strēmeli, ko sākumā ar karsto līmi pie zieda pamatnes piefiksē un ik pēc neliela gabaliņa atkal pielīmē.

***

PADOMI

• Lai pagatavotu vienu lielu un košu magones ziedu, principā iztērējas vesels rullis sarkanās krāsas kreppapīra – nu, lēti tas nav, taču skaisti un paliekoši gan.

• Lai dāvanas saņēmējam prieks būtu vēl lielāks, zieda viducītī var noslēpt kādu mazu pārsteigumu vai saldu našķi.