Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Ar nāvi sodīti visi Japānas pastardienas sektas līderi

UZBRUKUMS TOKIJĀ. 1995. gada 20. marts – glābēji Tokijā cenšas palīdzēt cilvēkiem, kuri cietuši sektas Aum Shinrikyo sarīkotajā uzbrukumā © Foto: TT NYHETSBYRÅN, AP/Scanpix

Vakar Japānā ar nāvi sodīti vēl seši pastardienas sludinātāju sektas Aum Shinrikyo vadošie locekļi, līdz ar to nāvessods nu izpildīts visiem 13 sektantiem, kuriem tas bija piespriests. Sjoko Asaharas vadītā sekta Japānā un aiz tās robežām aktīvi vervēja sekotājus pagājušā gadsimta astoņdesmito un deviņdesmito gadu mijā, bet 1995. gadā sarīkoja lielāko terora aktu Japānas vēsturē, izmidzinot zarīnu Tokijas metro vilcienos.

Gadiem ilgušajā tiesas prāvā tika pierādīts, ka uz Aum Shinrikyo sirdsapziņas ir vismaz 27 cilvēku dzīvības. Tā organizēja divus uzbrukumus, kuros tika izmantots zarīns, kā arī izrēķinājās ar saviem biedriem, kuri centās pamest sektu, un cilvēkiem, kas mēģināja atklāt organizācijas patiesos nodomus.

Pielikts punkts

«Šī sekta pastrādāja neiedomājami nopietnus noziegumus, kuri nekad vairs nedrīkst atkārtoties. Tā iedvesa bailes ne tikai Japānas iedzīvotājos, bet arī ārzemniekos, un tās darbība nopietni satricināja sabiedrības pamatus. Pavēli par nāvessoda izpildi es devu pēc rūpīgām pārdomām,» Reuters citē Japānas tieslietu ministres Joko Kamikavas paziņojumu. Jāatgādina, ka 6. jūlijā nāvessods pakarot tika izpildīts septiņiem notiesātajiem, tajā skaitā sektas vadonim S. Asaharam (īstajā vārdā Čidzuo Macumoto), kuram šā gada martā apritēja 63 gadi.

AFP norāda, ka līdz ar to ir pielikts punkts gadiem ilgušajām juridiskajām batālijām un sabiedrības diskusijām par to, kā šāda sekta, kurai bija acīmredzami vardarbīgi nodomi, gadiem ilgi bija varējusi darboties pilnīgi legāli, izmantojot oficiāli reģistrētas reliģiskas organizācijas statusu. Japānas mediji norādījuši, ka Aum Shinrikyo līderu sodīšana ar nāvi kļuva iespējama pēc tam, kad janvārī valsts augstākā tiesu instance noraidījusi pēdējās notiesāto iesniegtās apelācijas. Japānas sabiedrībā joprojām liela loma tiek piešķirta simbolismam, un varas iestādes vēlējušās nāvessodu izpildīt pirms imperatora Akihito nākamgad gaidāmās atkāpšanās. «Savus noziegumus sekta pastrādāja Akihito ērā, un arī sods tai bija jāsaņem šajā pašā ērā,» raksta AFP.

Neizbēgamais pasaules gals

Aum Shinrikyo jeb Augstākā patiesība tika izveidota 1984. gadā. Tās līderis, no dzimšanas gandrīz pilnīgi aklais S. Asahara sludināja jaunu ticību, kas bija balstīta uz dažādiem budisma, hinduisma un kristietības elementiem, vēsta BBC. 1989. gadā viņa vadītā kustība Japānā tika reģistrēta kā reliģiska organizācija, ap šo pašu laiku tā sāka piesaistīt sekotājus arī aiz Uzlecošās saules zemes robežām, un tiek lēsts, ka ziedu laikos sektā bija iesaistīti vismaz 10 000 japāņu un līdz pat 30 000 ārvalstnieku, turklāt īpaši aktīvu darbību tā bija izvērsusi Krievijā un citās bijušajās PSRS republikās.

Deviņdesmito gadu sākumā Aum Shinrikyo jau bija kļuvusi par klasisku totalitāro sektu. Tajā valdīja stingra disciplīna un nebija pieņemts apšaubīt guru S. Asaharas vai viņa tuvāko palīgu sacīto. Kolektīvo lūgšanu laikā sektanti bieži atradās psihotropo vielu ietekmē vai bija pakļauti hipnozei. Mēģinājumi pamest sektu nereti beidzās ar to, ka nodevēji tika nogalināti vai pazuda bez vēsts. Aum Shinrikyo finansējuma pamatā bija īpašumi, ko sektas rīcībā nodeva S. Asaharas piesaistītie sekotāji. Šis kapitāls tika izmantots, lai dibinātu pelnošus uzņēmumus - jogas apmācības kursus, restorānus, tūrisma firmas, tāpat Aum Shinrikyo paspārnē nodibinātās kompānijas veiksmīgi darbojās nekustamā īpašuma tirgū.

Ap to laiku S. Asahara, kurš sevi salīdzināja gan ar Jēzu Kristu, gan Budu, jau bija pilnveidojis savu ideoloģiju, sludinot neizbēgamu pasaules galu, pēc kura pestīšana bija lemta tikai Aum Shinrikyo locekļiem un tiem, kuri ies bojā no viņu rokas, bet visiem pārējiem nāksies degt elles ugunīs. Turklāt vadonis pārliecināja savus sekotājus, ka viņu uzdevums ir pasteidzināt pasaules gala iestāšanos. Sekta aktīvi iegādājās ieročus, bet tajā iesaistītie zinātnieki un inženieri lieliski aprīkotās slepenās laboratorijās nodarbojās ar nervus paralizējošo vielu - VX gāzes un zarīna - izgatavošanu.

1994. gada 27. jūnijā sekta veica pirmo lielo uzbrukumu - zarīna gāze no pārtaisīta refrižeratora tika palaista Macumoto pilsētas centrā Nagano prefektūrā. Šajā terora aktā bojā gāja astoņi cilvēki, bet vēl aptuveni 500, kuri bija ieelpojuši toksisko gāzi, nācās vērsties pēc palīdzības pie mediķiem, atgādina AFP. Lai gan policija bija saņēmusi anonīmu ziņojumu par Aum Shinrikyo saistību ar šo noziegumu, tā izmeklēšanu pavērsa pavisam citā virzienā, par galveno aizdomās turamo pasludinot kādu vietējo iedzīvotāju, kura sieva pēc gāzes ieelpošanas atradās komā. Šī cilvēka mājās tika uziets ievērojams daudzums pesticīdu, un policijai šķita aizdomīgi, ka viņš nespēja izskaidrot, kādēļ tos tik daudz iegādājies - speciālistu aizrādījumus, ka no pesticīdiem nav iespējams izgatavot zarīna gāzi, policija neņēma vērā.

Uzbrukums Tokijai un sektas sagrāve

Tiesa, nākamo mēnešu laikā sekta tomēr nonāca izmeklētāju uzmanības lokā, un 1995. gada 22. martā bija ieplānota kratīšana tās galvenajā mītnē Fudzi kalna piekājē. Taču no saviem avotiem policijā S. Asahara uzzināja par plānoto operāciju un deva rīkojumu pasteidzināt apokalipsi (vai vismaz izraisīt haosu un politiskas jukas Japānā). 20. martā piecos metro vilcienos, kas tobrīd atradās pazemē netālu no valdības un parlamenta ēku kvartāla, sinhroni tika izsmidzināts zarīns - sektanti, pirms tam uzvilkuši gāzmaskas, ar lietussargiem pārdūra līdzpaņemtos plastmasas maisus, kuros atradās toksiskā viela šķidrā formā. Uzbrukums prasīja 13 cilvēku dzīvības, vēl vairāk nekā 50 saindējušies cilvēki bija spiesti ilgāku laiku ārstēties slimnīcās (daži no viņiem tā arī neatguva veselību), bet kopējais cietušo skaits pārsniedza 5800 cilvēku.

«Tas bija svēts mēģinājums pacelt šīs pasaules nolemtās dvēseles augstākā garīgā līmenī,» The Japan Times citē S. Asaharas sacīto pēc uzbrukuma. Taču cerēto pasaules galu vai vismaz jukas viņam izraisīt neizdevās, un nākamo mēnešu laikā Japānas policija metodiski sagrāva Aum Shinrikyo, kopumā apcietinot vairāk nekā 200 aktīvākos sektantus, tajā skaitā arī vadoni. 1996. gadā uzsāktā tiesas prāva ilga astoņus gadus, un tās rezultātā desmit cilvēkiem tika piespriests nāvessods (vēlāk to piesprieda vēl trijiem uzbrukumos iesaistītajiem, pēdējo no kuriem izdevās aizturēt vien 2012. gadā), sešiem - mūža ieslodzījums, bet vairākiem desmitiem - īsāki cietumsodi.

AP atgādina, ka 2010. gadā Japānas valdība nolēma pārtraukt nāvessodu izpildes moratoriju, lai Aum Shinrikyo līderiem neizdotos izvairīties no pelnītā soda. Vēl pirms gadiem desmit Japānā bija ne mazums cilvēku, kuri iebilda pret augstāko soda mēru, uzskatot, ka šādā veidā S. Asahara un viņa līdzgaitnieki tiks padarīti par mocekļiem un viņu piekritēji var sagrābt vadošās pozīcijas sektas atzaros (piemēram, Aleph), kuri pēc oficiālas atteikšanās no S. Asaharas idejām un viņa nosodīšanas darbojas arī mūsdienās. Tomēr pašlaik nešķiet, ka šādas idejas spētu aizraut Japānas iedzīvotājus, un teju vai vienīgā organizācija, kas jūlija sākumā skaļi nosodīja nāvessoda izpildi, bija Amnesty International.