Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Šosvētdien atzīmē Eiropas Valodu dienu

Pēc Eiropas Padomes ierosmes katru gadu 26. septembrī nu jau 9 gadus tiek atzīmēta Eiropas Valodu diena, kuras ietvaros visā Eiropā tiek popularizēta daudzvalodība, kas, saskaņā ar ES institūciju viedokli, veicina lielāku starpkultūru sapratni.

Daudzvalodība Eiropas Parlamentā pastāv ne tikai tāpēc, ka tā ir noteikta līgumos, bet tāpēc, ka tā nodrošina lielāku pārskatāmību un demokrātijas principu stiprināšanu. Dokumenti Eiropas Parlamentā tiek sagatavoti visās dalībvalstu valodās un sanāksmes tiek nodrošinātas ar tulku pakalpojumiem, tādējādi atvieglojot darbu visiem deputātiem. Arī ES pilsoņi var vērsties pie Eiropas Parlamenta vienā no ES dalībvalstu valodām.

Daudzvalodība tiešsaistē

Eiropas Parlaments savā mājas lapā ik dienu publicē rakstus 22 valodās, informējot par aktualitātēm Parlamentā, publicējot intervijas ar deputātiem vai Parlamenta viesiem, kā arī nodrošinot Parlamenta plenārsēžu atspoguļošanu.

Eiropas Parlamentam ir arī 22 tvitera kanāli visās dalībvalstu valodās, kuri tiešraidē ziņo par "karstiem" notikumiem Parlamentā.

Lai nodrošinātu labāku komunikāciju ar pilsoņiem, 2008. gadā Eiropas Parlaments uzsāka savu tiešsaistes televīziju, kas informatīvajiem klipiem angļu vai franču valodā nodrošina subtitrus visās dalībvalstu valodās. Savukārt plenārsēdēm tiešraidē ir iespējams sekot visās ES dalībvalstu valodās.