Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropas Savienība apstiprina karaflotes misijas uzsākšanu Sarkanajā jūrā

© Scanpix

Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministri pirmdien apstiprināja karaflotes misijas uzsākšanu Sarkanās jūras starptautiskās kuģošanas aizsardzībai pret Jemenas hutiešu nemiernieku uzbrukumiem, pavēstīja diplomāti.

Misija "Aspides" (grieķu valodā - "vairogs") paredz, ka uz Sarkano jūru, Adenas līci un apkaimes ūdeņiem tiks nosūtīti Eiropas valstu karakuģi un gaisa agrīnās brīdināšanas sistēmas.

"Aspides" kuģiem būs rīkojums atklāt uguni uz kaujiniekiem tikai tad, ja pretinieks ir uzbrucis pirmais. Tiem nebūs pilnvaru šaut preventīvi. Operācijas pavēlniecība atradīsies Larisā, Grieķijā.

Jemenas nemiernieki Sarkanajā jūrā un Bābelmandeba šaurumā pēdējo mēnešu laikā veikuši vairākus triecienus ar raķetēm un droniem tirdzniecības kuģiem. Nemiernieki pieprasa, lai Izraēla izbeidz militāro operāciju pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā.

Hutiešu uzbrukumu dēļ daudzas lielās kuģniecības atteikušās no kuģošanas Sarkanajā jūrā un savus kuģus novirzījušas uz citiem maršrutiem.

Decembrī Sarkanajā jūrā un Adenas līcī centienos aizsargāt tirdzniecības kuģus ASV vadībā tika uzsākta starptautiska militāra misija.

ASV un Lielbritānija veikušas triecienus vairākiem ar nemierniekiem saistītiem mērķiem Jemenā.