Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

43 valstis Krievijai pieprasījušas neatkarīgu Navaļnija nāves izmeklēšanu

© Unsplash

43 valstis pirmdien pieprasījušas veikt neatkarīgu starptautisku izmeklēšanu par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi un paziņojušas, ka par to pilnībā atbildīgs ir Krievijas diktators Vladimirs Putins.

ANO Cilvēktiesību padomē (UNHRC) sašutumu par Navaļnija nāvi pauda Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, Savienotās Valstis, Lielbritānija, Ukraina, Austrālija, Kanāda, Jaunzēlande un Norvēģija.

47 gadus vecais Kremļa kritiķis nomira 16.februārī pēc vairāk nekā trīs gadu pavadīšanas ieslodzījumā. Piektdien viņš tika apglabāts Maskavas Borisovas kapsētā netālu no Maskavas upes krastiem.

"Mēs esam sašutuši par Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija nāvi, par kuru galīgā atbildība gulstas uz prezidentu Putinu un Krievijas varasiestādēm," 43 valstu vārdā ANO Cilvēktiesību padomē sacīja ES vēstniece Lote Knudsena.

"Krievijai ir jāļauj veikt neatkarīgu un caurspīdīgu starptautisku izmeklēšanu par viņa pēkšņās nāves apstākļiem. Navaļnija kunga negaidītā un šokējošā nāve ir vēl viena pazīme, kas liecina par pieaugošajām un sistemātiskajām represijām Krievijā," sacīja Knudsena.

Valstis pauda dziļas bažas par "sistemātisko vēršanos pret pilsonisko sabiedrību" un politiskās opozīcijas apspiešanu Krievijā un ārvalstīs. Tās mudināja Krieviju nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot visus politieslodzītos, cilvēktiesību aizstāvjus, žurnālistus un pretkara aktīvistus, kas aizturēti par to, ka miermīlīgi izmantoja savas cilvēktiesības un iebilda pret Krievijas karu Ukrainā.

"Mēs aicinām Krievijas Federāciju izbeigt šo nesodāmības gaisotni un radīt drošu vidi politiskajai opozīcijai un kritiskām balsīm," teikts paziņojumā.

Valstis arī aicināja Krieviju "atcelt represīvo likumdošanu un izbeigt tiesu sistēmas politisku ļaunprātīgu izmantošanu".

"Krievijas politiskā vadība un varasiestādes ir jāsauc pie atbildības," sacīja Knudsena. "Navaļnija drosme, pašaizliedzība un nelokāmā uzticība taisnīguma, brīvības un demokrātijas idejai nekad netiks aizmirsta," viņa piebilda.