Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

NATO nopietni gatavojas aizsardzībai - sabiedrotie iesaka Lielbritānijai atgriezt obligāto militāro dienestu

© Pixabay.com

Apvienotajai Karalistei būtu jāievieš obligātais militārais dienests un kopumā jāsagatavojas iespējamai totālai mobilizācijai, lai aizsargātos no Krievijas agresijas, tā intervijā laikrakstam The Telegraph norādīja Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš.

Viņš atzīmēja, ka Latvija, kurai ir kopīga robeža ar Krieviju, militāro dienestu atjaunoja pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Visiem darbaspējīgie vīrieši vecumā no 18 līdz 27 gadiem tagad ir pakļautie iesaukšanai pēc nejaušības principa, un jādienē armijā būs 11 mēneši.

Jautāts, vai Lielbritānijai un citām valstīm būtu jāskatās uz Latvijas modeli, Kariņš sacīja: "Mēs to ļoti ieteiktu. Mēs izstrādājam un pilnveidojam sistēmu, ko saucam par totālo aizsardzību, iesaistot visas pilsoniskās sabiedrības daļas."

Kariņš atzīmēja, ka Latvija ir mācījusies no Somijas pieredzes, kurai ir neliela pastāvīgā armija, "bet ļoti liela, ļoti labi apmācīta" rezerve, ja tāda būtu nepieciešama.

Bijušais ministrs un bijušais Lielbritānijas parlamenta aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Tobiass Elvuds sacīja, ka Lielbritānijai Kariņa priekšlikums būtu jāuztver nopietni.

"Nesen apmeklējot Somiju, skaidri redzēju, ka viņiem ir iespaidīgākais "totālās aizsardzības" modelis NATO. Tā kā Putins, visticamāk, nodrošinās sev vēl sešus gadus amatā un centīsies līdzināties Staļinam un paplašināt savu ietekmi, mums ir arī jāpārskata savs totālās aizsardzības modelis," Elvuds teica.

Tikmēr Kariņš atzīmē, ka Eiropai vēl ilgi būs jātiek galā ar “bīstamo Krieviju”. Pēc viņa domām, Krievijas ambīcijas pārdzīvos pašu Putinu.