Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumu apturēšana ir prioritāte

© REUTERS/ SCANPIX

Japānas premjerministrs Sindzo Abe telefonsarunā piekritis ASV prezidentam Donaldam Trampam - galvenā prioritāte Ziemeļkorejas jautājumā ir panākt, ka Phenjana aptur raķešu izmēģinājumus.

"Īstenojot spēcīgu partnerību Japānas un ASV starpā, kā arī sadarbojoties ar Ķīnu, Krieviju un starptautisko sabiedrību, mēs vienojāmies - mūsu prioritāte ir panākt, lai Ziemeļkoreja pārtrauc izšaut raķetes," Abe sacīja žurnālistiem pēc telefonsarunas ar Trampu.

Abe arī uzslavējis Trampa apņemšanos, kas pausta, Ziemeļkorejas draudiem kļūstot intensīvākiem, ka ASV garantēs Savienoto Valstu reģiona sabiedroto drošību.

AP/Scanpix

"Prezidents Tramps no jauna apstiprināja, ka Savienotās Valstis ir gatavas aizstāvībai un reaģēs uz jelkādiem Ziemeļkorejas draudiem vai soļiem pret Savienotajām Valstīm vai to sabiedrotajiem, Dienvidkoreju un Japānu," teikts Baltā nama paziņojumā.

Ziemeļkoreja 9.augustā paziņoja, ka nopietni apsver iespēju raidīt savas ballistiskās raķetes uz ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu, kurā atrodas Savienoto Valstu bruņoto spēku bāzes.

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien apliecināja, ka ASV militārie risinājumi ir gatavi pielietošanai, ja Ziemeļkoreja izdomātu rīkoties neapdomīgi.

ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss ceturtdien brīdināja, ka karš ar Ziemeļkoreju varētu būtu katastrofāls un vērsa uzmanību uz diplomātisko centienu rezultātiem.

Tramps atteicies komentēt, vai ASV varētu apsvērt apsteidzošu uzbrukumu Ziemeļkorejai, bet sacīja, ka vēl arvien ir atvērts sarunām.

ANO Drošības padome 5.augustā vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas nosaka stingrākas sankcijas pret Ziemeļkoreju tās kodolprogrammas un raķešu izmēģinājumu dēļ, un iecerēts, ka šīs sankcijas Ziemeļkorejas eksporta ieņēmumus samazinās par trešo daļu.

Ziemeļkoreja nosodījusi jaunākās ANO sankcijas, vienlaikus uzsverot, ka nebūs nekādu sarunu par kodolieročiem, kamēr to apdraudēs ASV.