Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Aija Dzērve glābj zemes zeltu

© F64

«Kopā ar mammu savās dzimtas mājās esam izveidojušas garšvielu dobīti, kas pēdējos gados arvien pieņemas spēkā un iet plašumā. Un, tā kā man virtuvē ļoti patīk eksperimentēt ar dažādām garšām, mums tur aug ne tikai majorāns, timiāns, rozmarīns un estragons, bet arī vismaz septiņu šķirņu piparmētras un dažādi citi garšaugi,» saka aktrise Aija Dzērve.

Aizrāvusies ar ievārījumiem

«Šis ir ābolu gads, un tas nozīmē, ka tagad virtuvē šad tad pavadu diezgan daudz laika, jo āboli ir jārealizē. Man žēl, ka tie sapūst zemē. Tāpēc vāru ievārījumus, džemus. Ar banāniem, ar brūklenēm. Atceros, vienu gadu mūsu dārzā bija tik daudz plūmju, pat dzeltenās olu plūmes, kas gadiem bija stāvējušas tukšas, pēkšņi saziedēja un bija pilnas ar augļiem. Meita joprojām atceras manis teikto: «Man jābrauc uz dzimtajām mājām glābt zemes zeltu…» Tāpat ir tagad ar āboliem,» stāsta aktrise, atklājot, ka no olu plūmēm viņa gatavoja visu ko.

«Vienubrīd diezgan daudz gatavoju uzlējumus uz ogām, tagad esmu aizrāvusies ar ievārījumiem, kompotiem, sīrupiem. Esmu samarinējusi arī gurķus. Un zināt, ko šogad sev atklāju? Estragonu. To lieku klāt gan ābolu ievārījumam, gan ielieku ogu uzlējumā - tas piedod pavisam jaunu garšu. To, ka āboliem liek klāt kreicnagliņas un kanēļa miziņu, visi zina, bet es pamēģināju pielikt arī anīsu - interesanta garša kopā ar kanēli. Nākamajā reizē pieliku estragonu - atkal pavisam cita garša. Šoruden ir arī ļoti daudz rudens aveņu, kas ir īsts brīnums. No tām arī visu ko taisu - gan ievārījumu, gan sīrupu,» Aija aizrautīgi stāsta, atklājot arī izcili garda deserta recepti, kurā lieliski iederas svaigu aveņu mērce. Tas ir kamambēra siers, sagriezts četrās daļās, uz mirkli ielikts cepeškrāsnī, lai kļūst mīksts, un tad, pārliets ar aveņu mērci (avenes sablendē ar cukuru) un pārkaisīts ar grauzdētiem lazdu, ciedru un zemesriekstiem, garšo izcili.

Trieciennieks pret vīrusiem

Aija stāsta, ka viņas dzimtā ir ļoti saimnieciskas sievietes, viena no vecvecmammām savulaik gāja par saimnieci kāzās un bērēs, arī mamma vienmēr ir labi gatavojusi. Šoruden mamma Aijai ieteikusi ļoti garšīga pesto recepti: sasmalcina blenderī Indijas riekstus, ķiploku un baziliku un pievieno labu olīveļļu. Kā jau jebkuru pesto to var lietot ar spageti un dažādiem sieriem, kā arī smērēt uz maizes. «Vislabākais un garšīgākais trieciennieks pret vīrusiem,» Aija iesaka arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.

Aktrise secina: gadiem ejot, viņa arvien vairāk gūst baudu, darbojoties virtuvē, eksperimentējot ar dažādām garšām. Viņai patīk arī uzņemt ciemiņus.

«Jau pusaudzes gados man patika visu ko izmēģināt, bet studiju laikā, īrējot dzīvokļus Rīgā, man īsti nebija ne plīts, ne cepeškrāsns, un es pārtiku galvenokārt no pildītajām pankūkām un dažādiem citiem pusfabrikātiem. Nebija arī intereses par ēdiena gatavošanu, bija citas lietas galvā - bija jāmācās, sevi jāpierāda, jāpilnveidojas profesionāli,» stāsta aktrise. Starp citu, šoruden viņai ir divas jaunas lomas - līgavas māte Brigita režisora Andreja Ēķa jaunajā filmā «Perfektās kāzas» un Vilcene režisora Jāņa Mūrnieka jauniestudējumā - Ulda Bērziņa/Mārtiņa Brauna rokoperā «Mauglis».

Visefektīvāk ir neēst neko

«Kad sajūtu sievišķīgos uzplūdus, es raudzēju un pati cepu maizi, cepu plātsmaizes visādos variantos, arī ar mandeļu skaidiņām. Cepu magoņmaizītes, kanēļmaizītes. Tas notiek kampaņveidīgi. Kad tas pāriet, gribu izmēģināt atkal ko jaunu, piemēram, pagatavot gaļu ar aivu, ko atklāju Grieķijā, vai pagatavot teļa gaļu ar ingveru.» Šo recepti Aija piedāvā arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.

Taujāta, kā viņai izdodas saglabāt skatuvisko formu, ja uznāk plātsmaižu, magoņmaizīšu un kanēļmaizīšu «kampaņa», aktrise atteic, ka viņa vienmēr ir bijusi diezgan sportiska - viņai patīk skriet krosu, un vasarā aktrise teju katru dienu peldējusi, izmantojot ikvienu iespēju, ja sanāca būt pie kādas ūdenstilpes.

«Es nekad neesmu bijusi ļoti tieva, tāds nekad arī nav bijis mērķis. Man patīk turēt sevi labsajūtā,» Aija pasmaida un atzīst, ka nekad nav ļoti domājusi par diētām, bet viņa varētu arī neēst, ja būtu pamatojums, kāpēc.

«Manuprāt, visefektīvākā ir baletdejotājas Maijas Pļiseckas slavenā diēta - neēst neko. Es dažkārt varu paēst arī tikai no āboliem, bet neliegšos, ka man patīk labi paēst. Vienubrīd, kad aktīvi nodarbojos ar jogu, vairāk nekā gadu neēdu gaļu, un tas bija ļoti interesants eksperiments. Bet tad sākās dziesmu šovs («Dziedi ar zvaigzni. Milžu cīņas», kur aktrise dziedāja duetā ar Ati Auzānu, 2010), un es atsāku ēst gaļu. Tas jau ir pierādīts: ja tev par kaut ko jācīnās, tev ir vajadzīga gaļa. Tā arī bija - man sāka trūkt enerģijas, nejutu spēku sevī.»

Mamma mūs lutināja

Bet vispār Aija nav izteikta gaļēdāja, karbonādes un kotletes viņas ēdienkartē var būt un var nebūt. Viņai vairāk garšo visu veidu zivis, piena produkti, dārzeņi un augļi. Un dažādi izsmalcināti deserti - ar vaniļas mērcīti, ar kokosriekstu mērcīti. Arī buberts un peldošās salas.

«Bērnībā mums gatavoja ļoti garšīgus saldos. Ak dievs, es toreiz to nenovērtēju, kā mamma mūs lutināja! Atceros, ka man ļoti garšoja vaniļas mērce ar rīvētu ķirbi un dzērvenēm, un tas viss putukrējuma želejā…»

Aija stāsta: iedvesmu arvien jauniem eksperimentiem virtuvē viņa smeļas gan pavārgrāmatās, gan aktrises, TV personības un kulinārijas šova autores Jūlijas Visockas vadītajos raidījumos un viņas ieteikumos sociālajā vietnē «Instagram».

«Man patīk, ko un kā gatavo Ilze Jurkāne, jau sen sapņoju iegādāties viņas sarakstīto pavārgrāmatu, ko, starp citu, jau vairākiem draugiem jubilejās esmu uzdāvinājusi un arī nosolījusies nopirkt pati sev,» Aija pasmaida un sarunas noslēgumā atklāj arī savu «labsajūtas recepti»: «Es esmu laimīga, ja esmu izgulējusies, un man vajag 9-10 stundas miega. Man ļoti patīk, ja varu peldēt, vislabāk - ezerā vai siltā jūrā. Man vajadzīgs arī svaigs gaiss un mīlestība… Tas jau tāpat skaidrs, to vajag mums visiem.»

RECEPTES

Ledus salātu laiviņas ar vistas fileju un kukurūzu

(Kaimiņa un šefpavāra Aivara ieteiktā recepte, ar ko viņš padalījies, uzaicināts ciemos. «Kad mūsu nu jau nelaiķa suns bija izsprucis un izbradājis kaimiņiem visskaistākās lilijas, es kā revanšu uzaicināju kaimiņus ciemos. Tad arī uzzināju, ka Aivars strādājis par šefpavāru «K. Sunī».»)

SASTĀVDAĻAS

ledus salāti

kukurūza

vistas fileja

mandeļu skaidiņas

burkāni

mērcītei: krējums, majonēze un laima sula

PAGATAVOŠANA

Vistas fileju sagriež gabaliņos un apcep, uz smalkas (bet ne pašas smalkākās) rīves sarīvē burkānu (svaigu). «Laiviņā» uz ledus salāta lapas liek kārtām vistas fileju, kukurūzu, burkānus un mandeļu skaidiņas. Pārlej ar mērcīti.

Teļa gaļa ar ingveru

SASTĀVDAĻAS

teļa gaļa

ķiploki

ingvers

saldais krējums

pipari (mazliet)

PAGATAVOŠANA

Teļa gaļu sagriež, kārto sautējamā traukā jeb «pīlē», bagātīgi saliek ķiplokus (var nemizot), liek cepeškrāsnī un mazliet pasautē. Piparus daudz neliek, jo ingvers ir ļoti stiprs.

Kad gaļa jau gandrīz gatava, to pārkaisa ar sarīvētu ingveru (nepārspīlējot). Sēņu laikā var pielikt klāt kādu baraviku vai apšubeku. Gatavu pārlej ar saldo krējumu, un - arī mērce gatava!

Pasniedz ar dārzeņiem - svaigiem, grilētiem vai sautētiem.

Otrs variants ir gaļu medū un ingverā samarinēt jau iepriekš (pirms sautēšanas).

Ābolu džems ar estragona zariņu vai anīsa zvaigznīti

SASTĀVDAĻAS

āboli

ievārījuma vai marmelādes cukurs

krustnagliņas, kanēļa miziņa

estragona zariņš vai anīsa zvaigznīte

PAGATAVOŠANA

Ābolus nomizo, sagriež, pārber ar cukuru un atstāj uz nakti ievilkties (tā pareizi izdalās vērtīgais pektīns). Nākamajā rītā pievieno krustnagliņas, kanēļa miziņu un vāra, kamēr gatavs. Var pievienot arī banānus.

Vienā porcijā var pievienot estragonu, citā - anīsa zvaigznīti, katrs garšo citādi, bet abi - vienlīdz labi.

Ievārījumu var arī sablendēt, sanāk marmelāde.

«Tā ir mana šā rudens rīta garša - uz grauzdētas maizes vai «Sierštelles» gabaliņa garšo izcili, un neko vairāk pie kafijas no rīta arī nevajag, jo apetīte ir limitēta.»